Nei, ingenting tyder på massivt valgjuks i Sverige

Det svenske valget ble en thriller av de sjeldne: Både den rødgrønne og den borgerlige blokken gjorde det bedre enn mange hadde trodd, mens det motsatte ble tilfellet for Sverigedemokraterna (SD). På et snitt av meningsmålingene før valget lå SD an til å bli Sveriges nest største parti, men allerede i valgdagsmålingen fra TV 4 fikk man en indikasjon på at det ikke ville skje. At Jimmie Åkessons parti til slutt havnet på 17,6 prosent (noe som er en markant oppgang på 4,7 prosentpoeng siden forrige valg, men altså under Moderaterna), har falt mange tilhengere tungt for brystet: På Facebook-grupper som «Stå upp för Sverige» og «Valfusk 2018» hagler beskyldningene om valgjuks og sabotasje, samtidig som tilsvarende beskyldninger blir formidlet av høyrevridde «alternativ-medier» både i Sverige og utlandet (her hjemme representert ved Document, Rights og Resett, i USA ved Breitbart).

Så langt færre anmeldelser enn i 2014

Flere av beskyldningene om valgjuks er sammensatte, men noen tar utgangspunkt i reelle, kritikkverdige hendelser:
  • Valglokaler uten SD-lister: Stemmesedler for Sverigedemokraterna manglet blant annet ved et valglokale i Göteborg, mens det i Stockholm ble meldt om at valglister var stjålet eller gjemt. Det er den svenske valgnemda som har ansvaret for å distribuere stemmesedler for alle partier som har fått over én prosent oppslutning ved de siste to valgene (men lister for personstemmer har partiene selv ansvaret for å distribuere «og det vet mange ikke», sier Eva Debels, sjef for valgnemda i Stockholm, til

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.