Nyhetsbrev tirsdag 11. september: Sju stemmer skiller i svensk mandat-thriller + USA truer internasjonale dommere

  • Dette er et nyhetsbrev som de fleste vil ha rett i innboksen i stedet. Meld deg på her!.

DOMSTOLEN MÅ DØ: USA går til frontalangrep på Den internasjonale straffedomstolen (ICC), som vurderer tiltaler mot amerikanske soldater etter tortur av terrormistenkte i hemmelige fengsler i Afghanistan. Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton, holdt i går en tale der han kalte ICC en «trussel mot USAs selvstendighet og nasjonale sikkerhet» og truet med å straffeforfølge dommere som fører saker mot amerikanere. – Vi vil ikke samarbeide med ICC. Vi vil ikke gi noen form for bistand til ICC. Vi vil ikke bli en del av ICC. Vi vil la ICC dø på egen hånd. I praksis er ICC allerede dødt for oss, sa Bolton. USA har aldri ratifisert en avtale om opprettelsen av ICC fra 2000, noe som heller ikke skjedde under Obama-administrasjonene selv om den var vennligere innstilt til domstolordningen enn republikanerne.
I dag er årsdagen for 9/11-angrepene i USA i 2001 som utløste «krigen mot terror» med invasjonene av Afghanistan og senere Irak.

FINTELLINGSTHRILLER: Bare sju – 7 – stemmer skiller Centerpartiet fra SD i kampen om et riksdagsmandat fra Västra Götaland som for øyeblikket er oppført på SD og gjør at den borgerlige Alliansen (som SD ikke er en del av) har to færre mandater enn den rødgrønne blokken. (142-144). Dette øker spenningen rundt tellingen av utenlandsstemmene som blir kjent onsdag.
Det siste utspillet i spillet om regjeringssamarbeid, kommer fra «en sentralt plassert kilde» i Moderaterna, som framstiller det som en «plan B» å regjere sammen med bare Kristdemokraterna med passiv støtte fra Sverigedemokratene, altså uten de to mer liberale og sterkt SD-kritiske partiene (Centerpartiet og Liberalerna i den borgerlige kvartetten.

EN DÅRLIG KLIMA-NYHET: Donald Trump har hyret mange effektive oljelobbyister til å sable ned Obama-administrasjonens klimatiltak, og listen over miljø-dereguleringer blir stadig lengre. Siste ut er, ifølge New York Times, en endring der olje- og gasselskap får halvert kravene for hvor hyppig de må inspisere anleggene sine for mulige metanutslipp. Små selskap og de som driver under vanskelige forhold i Alaska får enda slappere krav. Samtidig blir makstiden selskapene får benytte til å utbedre eventuelle lekkasjer, doblet. Metan er en drivhusgass som er 25 ganger mer effektiv i å holde varmen i atmosfæren sammenlignet med CO2

…OG EN MER OPTIMISTISK: Konsulentbyrået DNV GL spår at investeringer i strømnett og transformatorer vil stige sterkt på bekostning av olje- og gass-investeringer framover. (Selskapet har kunder både innen elektrisk, fornybart, olje og gass). Konsulentene tror 80 prosent av kraftmiksen vil bestå av fornybar energi i 2050, og at strøm-etterspørselen vil stige fra dagens 19 prosent til 45 prosent. Årsaken til at byrået tror samfunnet vil gå for elektrifisering er at det er det mest energieffektive alternativet. Analysen er ikke basert på lav-, middels- og høyutslippsscenarioer, men kostnadsanalyser, der politiske kostnadsendringer som karbonavgifter spiller en rolle. Hvis DNV har rett vil vi kanskje gå inn for landing på  2,6 grader oppvarming, altså ennå høyere enn Paris-målet på tog rader.

  • Dette er et nyhetsbrev som de fleste vil ha rett i innboksen i stedet. Meld deg på her!.