NAV-skandalen kan være enda større + USA kan takke kurdere for at de fant IS-leder + britisk nyvalg i desember

NAV-SKANDALEN KAN VÆRE ENDA STØRRE: Antallet mennesker som har blitt uskyldig dømt på grunn av NAVs feilpraktisering av lovverket rundt mottak av trygd i andre EU/EØS-land, er så stort at saken kan vise seg å være den mest omfattende rettsskandalen i norsk historie, ifølge jussprofessor Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen. Arbeidsminister Anniken Hauglie kalte i går inn til pressekonferanse for å offentliggjøre at 48 nordmenn er feildømt siden 2012 (36 av de 48 har sittet fengslet). Men det kan vise seg at NAV har feilpraktisert lovverket helt siden EØS-avtalen ble innført på 90-tallet, skriver Rett24 i dag.

På tross av at NAV mottok gjentatte varsler fra Trygderetten siden oktober 2017, fortsatte NAV sin praksis som om EØS-regelverket ikke eksisterte. I en av de første avgjørelsene skriver Trygderetten: «Han ble yrkesskadet i Norge i 2011 og på dette tidspunkt gjaldt fortsatt den gamle trygdeforordningen – forordning 1408/71, men det har ikke noen betydning fordi ny forordning har tilsvarende bestemmelser.» Trygderetten la til grunn at rettstilstanden på dette punktet ikke ble endret ved den nye forordningen. NAV endret ikke praksis før februar 2019, få måneder etter at Trygderetten varslet at den ville be EFTA-domstolen om en rådgivende uttalelse om regelverket.

«Alle varsellampene burde gått da de første varslene kom», sier jusprofessor Asbjørn Strandbakken ved Universitetet i Bergen til VG. Likevel informerte ikke NAV Riksadvokaten om varslene før 16. oktober 2019. Leder for Den norske Dommerforening, Wiggo Sotrhaug Larssen, påpeker at også dommerne har et selvstendig ansvar for lovfortolkningen: «Hvis domstolen på tross av dette har foretatt uriktige domsavsigelser, er det meget beklagelig», sier han til VG, som også  har en oversikt over hvor i landet dommene har falt. Statsminister Erna Solberg kaller saken «grenseløst urettferdig og vond». – Dette burde ikke skje i Norge, og det er derfor vi skal gå grundig gjennom hvorfor det har skjedd, sier Solberg til TV 2.

BRITISK NYVALG FØR JUL: Jeremy Corbyn bekrefter i dag at Labour støtter et nyvalg i Storbritannia før jul, etter at EU i går innvilget tre nye måneders utsettelse av Brexit og dermed fjernet den akutte faren for at landet forlater unionen uten en avtale. Sannsynlige datoer er 9. og 12. desember, ifølge The Guardian.

KAN TAKKE KURDERNE: Det begynner å bli klart hvilken rolle kurdiske styrker på bakken i vest-Syria spilte da USA klarte å få has på Abu Bakr al-Baghdadi i et militært raid lørdag. Amerikanske myndigheter bekrefter at hjelpen til kurdisk-ledede Syrian Democratic Force (SDF) var «essensiell» i jobben med å identifisere IS-lederen og hans oppholdssted i Syria, og en SDF-leder har til NBC News forklart hvordan hans menn var infiltrert dypt inn i Baghdadis indre sirkel og klarte å stjele en brukt underbukse (!) for å få ugjendrivelig DNA-bevis på hvem som bodde der. Dessverre mener mange terrorforskere at al-Baghdadis død neppe betyr slutten for organiasjonen han stiftet, og som på høyden kontrollerte store deler av Syria og Irak. IS har blitt «et virtuelt kalifat, en franchise som andre grupper kan kjøpe seg inn i og selge videre, verden rundt», sier professor Andreas Krieg ved King’s College London til Al Jazeera. «Det kommer til å komme et IS 3.0 med nytt lederskap. Nye ledere venter i bakgrunnen, og kommer til å ta over«, sier den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp til NRK.

MER BOMSELSKAP-TRØBBEL: NRK har avslørt at en ansatt i det vest- og sørlandske bomselskapet Ferde fikk oppdraget med å lese av bilskilt som ikke kunne leses av automatisk, uten at det ble hentet inn anbud fra andre. Den ansatte satte bort jobben med manuell avlesning til Kina, mens han fakturerte arbeidsgiveren for millioner av kroner (først til seg selv, deretter til kona). Advokat og anbudsekspert Marianne Dragsten mener nå Ferde kan ha brutt loven. Ferde selv vil ikke kommentere saken før styret har gjennomgått den. I sommer ble det kjent at et annet stort bomselskap, Fjellinjen, tidoblet konsulentbruken på to år og at en av de største utgiftene var toppsjefens tidligere kollega som ble innleid uten anbud.

Fortsatt god dag!

Hilsen Filter-redaksjonen

  • PS. På Filter Nyheter finner du ingen annonser, bare grundig journalistikk. Vår forretningsmodell er innholdsmarkedsføring (som publiseres på en annen nettside, Filterpartner.no). Filters publikasjoner skal være åpne og gratis for alle. Har du lyst til å støtte vårt arbeid med kritisk og faktabasert journalistikk, kan du sende Filter-redaksjonen et engangsbeløp via Vipps. Velg «Betal» (den med handlekurven) og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media). All støtte går til Filters redaksjonelle arbeid.