«Den nordiske motstandsbevegelsen» blir forbudt i Finland

Den nordiske motstandsbevegelsen har marsjert flere steder i Skandinavia de siste årene.

En finsk tingrett besluttet i dag at nynazist-organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) blir forbudt i landet. Det var finske politimyndigheter som tidligere i år tok muligheten for et forbud til retten. «Voldelige og åpent rasistiske organisasjoner bør ikke nyte godt av det finske samfunnets beskyttelse, uttalte politiet i august. I praksis betyr forbudet at gruppa blir begjært oppløst, selv om den formelt sett ikke er registrert som organisasjon i Finland. Politiet har ment at manglende registering ikke betyr at gruppa kan bryte den finske organisasjonsloven eller det tilhørende kravet om «god skikk».

I retten har de lagt frem materiale som viser at Den nordiske motstandsbevegelsen stigmatiserer grupper og individer, samt oppfordrer til å endre finske lover med vold. Nynazistene har på sin side vist til organisasjonsfriheten. Dommen blir omtalt som «eksepsjonell», men ventet: Også på ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.