Mange voldsdømte i nazimarsjen i Kristiansand

Philip Olsson (t.h.) i skrytevideo fra Kristiansand lagt ut av DNM.

En lang rekke av nynazistene som demonstrerte i Kristiansand sist lørdag, er tidligere dømt for vold, våpenlovbrudd og angrep på politiet. Flere av hendelsene var knyttet nettopp til sammenstøt med politifolk eller motdemonstranter i slike situasjoner, viser Filter Nyheters gjennomgang.

Tatt etter opptøyer

Blant dem som tidligere er dømt for voldelige opptøyer er mannen som gikk fysisk til verks mot Kristiansand-forfatteren Ole Tellefsen, som stilte seg i veien for nynazistene da de kom marsjerende gjennom gågata Markens. På videoen av episoden som Den nordiske motstandsbevegelsen selv la ut i sosiale medier, er det etter alt å dømme Philip Olsson som dytter Tellefsen kraftig. Olsson ble tidligere i år dømt til fengsel i en måned for å ha angrepet politifolk under en demonstrasjon på Medborgarplatsen midt i Stockholm i januar 2016. Den gangen gikk en gruppe av skjoldbærerne til Den nordiske motstandsbevegelsen mot politiet mens en av nazistene ropte «fremad». Også minst to andre som ble dømt i saken, Linus Edberg Vosthenko og Jimmy Björk, var tilstede i Kristiansand. Tidligere er Olsson dømt til sju måneders fengsel for tyveri, skadeverk, opptøyer, hets mot folkegruppe og brudd på våpenloven, ifølge avisa Expressen. Ett av forholdene var angrepet på en i utgangspunktet fredelig antirasistisk folkemønstring i Kärrtorp i 2013, som endte i et blodig gateslag da en gruppe på rundt 30 nynazister gikk til angrep med slagvåpen og flasker. Også Jimmy Björk og andre av svenskene fra Kristiansand-demonstrasjonen var involvert i Kärrtorp-overfallet, som er en av de mest alvorlige voldshendelsene i organisasjonen. Emil Hagberg, som ble dømt til åtte måneders fengsel for å ha ledet an i angrepet, er ennå en av lederne i organisasjonen og gikk lørdag helt fremst i toget, ved siden av de norske lederne. Hagberg er tidligere d...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.