En lang rekke av nynazistene som demonstrerte i Kristiansand sist lørdag, er tidligere dømt for vold, våpenlovbrudd og angrep på politiet.

Flere av hendelsene var knyttet nettopp til sammenstøt med politifolk eller motdemonstranter i slike situasjoner, viser Filter Nyheters gjennomgang.

Tatt etter opptøyer

Blant dem som tidligere er dømt for voldelige opptøyer er mannen som gikk fysisk til verks mot Kristiansand-forfatteren Ole Tellefsen, som stilte seg i veien for nynazistene da de kom marsjerende gjennom gågata Markens. På videoen av episoden som Den nordiske motstandsbevegelsen selv la ut i sosiale medier, er det etter alt å dømme Philip Olsson som dytter Tellefsen kraftig.

Olsson ble tidligere i år dømt til fengsel i en måned for å ha angrepet politifolk under en demonstrasjon på Medborgarplatsen midt i Stockholm i januar 2016. Den gangen gikk en gruppe av skjoldbærerne til Den nordiske motstandsbevegelsen mot politiet mens en av nazistene ropte «fremad».

Også minst to andre som ble dømt i saken, Linus Edberg Vosthenko og Jimmy Björk, var tilstede i Kristiansand.

Tidligere er Olsson dømt til sju måneders fengsel for tyveri, skadeverk, opptøyer, hets mot folkegruppe og brudd på våpenloven, ifølge avisa Expressen.

Ett av forholdene var angrepet på en i utgangspunktet fredelig antirasistisk folkemønstring i Kärrtorp i 2013, som endte i et blodig gateslag da en gruppe på rundt 30 nynazister gikk til angrep med slagvåpen og flasker.

Også Jimmy Björk og andre av svenskene fra Kristiansand-demonstrasjonen var involvert i Kärrtorp-overfallet, som er en av de mest alvorlige voldshendelsene i organisasjonen.

Emil Hagberg, som ble dømt til åtte måneders fengsel for å ha ledet an i angrepet, er ennå en av lederne i organisasjonen og gikk lørdag helt fremst i toget, ved siden av de norske lederne.

Hagberg er tidligere dømt også for blant annet jødehets og tilknytning til et våpenlager.

Fulltallig norsk ledelse

Kristiansand 29. juli.
(Foto: Jarle R. Martinsen / Fædrelandsvennen)

I tillegg til de nevnte er ytterlige minst én av svenskene i Kristiansand bøtelagt for ulovlig besittelse av kniv, etter å ha blitt anholdt på vei til demonstrasjon i Göteborg i 2016. Det var en periode vanlig at de svenske nazistene bevæpnet seg før forventede sammenstøt med motdemonstranter.

Demonstrasjonen i Norge i helga besto i stor grad av «den harde kjernen» i organisasjonen. Hele den norske ledelsen – Haakon Forwald, Tommy Nyberg, Jan-Christopher Pedersen og Tommy Olsen – var på plass, sammen med blant andre Ronny Bårdsen (kjent fra «Odins soldater» og vennskap med russiske nynazister).

Filter Nyheter avslørte tidligere i år hvordan de norske lederne tidligere har marsjert side om side med de svenske mennene som senere ble pågrepet for bombeangrep mot svenske asylmottak.

Researchere i stiftelsen Expo – som følger miljøet tett – har identifisert 33 svenske medlemmer i demonstrasjonstoget i Kristiansand lørdag. Mye tyder dermed på at det var like mange eller flere svensker enn nordmenn.

– Dette var nesten å regne som en svensk demonstrasjon på norsk jord. Dette er kjernen i NMR. Mange er tidligere straffedømte, blant annet i voldssaker, sier Jonathan Leman i Expo til Filter Nyheter.

Også enkelte av de norske demonstrantene i Kristiansand har dommer på seg, blant annet for vold og narkotika, men de fleste forholdene ligger mange år tilbake i tid.

Tommy Olsen ble i 2002  dømt til ett år og to måneder fengsel for å ha knivstukket to innvandrere i Stavanger – en av dem åtte ganger i ryggen mens offeret lå bevisstløs på bakken. Situasjonen oppsto da Olsen og seks andre snauskaller i 2000 gikk på byen i boots og pilotjakker etter vorspiel og delte ut løpesedler for Vigrid som blant annet hadde teksten «redd den hvite rase».

En annen av nordmennene i Kristiansand har vold- og våpenlovbrudd bak seg fra før han ble medlem av organisasjonen, mens én person har blitt pågrepet med flere typer narkotika.

Lange rulleblad

Det er på ingen måte uventet at det var mange straffedømte blant demonstrantene som tok turen til Norge. De fleste lederne av svenske «reder» i organisasjonen har rulleblad.

Også Pär Sjögren, som lørdag var blant to talsmenn som uttalte seg til norske journalister og som tvitret om demonstrasjonen til DNMs følgere, er dømt en rekke ganger. Expo skrev i 2015 at han da hadde 15 innslag i strafferegisteret – blant annet for flere våpenlovbrudd, grov vold, trusler og fyllekjøring.

Politiet har bekreftet overfor Filter Nyheter at det ble beslaglagt knokejern og pepperspray blant noen av de 18 svenskene som i helga ble stanset på grensa før de kom seg til Kristiansand, men ingen av personene som deltok i selve demonstrasjonen ble pågrepet.