Fant ulovlige skytevåpen hos nynazister tre uker før Kristiansand-marsjen

Den våpensiktede mannen i Kristiansand 29. juli. (Skjermdump: Fædrelandsvennen)

  To medlemmer i «Den nordiske motstandsbevegelsen» er siktet av politiet etter et stort våpenbeslag og funn av mindre mengder narkotika i samboerparets bolig i Østfold. Skytevåpnene ble avdekket 7. juli, tre uker før både mannen (31) og kvinnen (30) deltok i den mye omtalte nynazistmarsjen i Kristiansand. Der gikk 31-åringen mellom to fanebærere, mens kvinnen filmet demonstrasjonen med et videokamera. Begge regnes som viktige aktivister i den nazistiske organisasjonen, og har deltatt på marsjer i Sverige i uniform, samlinger i Norge, spredning av flyveblader og plakater, og møter forbeholdt betrodde medlemmer. Ransakingen i huset i Østfold skjedde etter at de to skal ha blitt stoppet i en bil i Telemark der politiet mistenkte ruskjøring og narkotikabesittelse. I boligen fant politiet en oppsiktsvekkende mengde våpen. – Det var alt fra elektrosjokkvåpen og «softguns» til pistoler og gevær. Hovedvekten av våpnene var replikaer eller plomberte, men noen av skytevåpnene framstår som funksjonelle, sier politioverbetjent Thea Kaabbel i Øst politidistrikt til Filter Nyheter.

PST: – Bekymringsfullt

Det skal også ha blitt funnet ammunisjon i huset. Kaabbel opplyser at analysen av våpnene ikke er ferdig og at det derfor ikke er endelig klarlagt hvor mange av våpnene som kunne skytes med uten å modifiseres.

– Begge personene er  siktet for brudd på våpenloven, sier politioverbetjenten.

Hun vil ikke bekrefte de siktedes identitet eller kommentere opplysningene om organisasjonstilhørigheten. Politiets sikkerhetstjeneste ble imidlertid raskt varslet om det omfattende beslaget hjemme hos medlemmer i Den nordiske motstandsbevegelsen.

– Jeg kan bekrefte at PST rutinemessig er orientert om denne saken. Det er lokalt politi som må uttale seg om beslaget, men det er klart vi ser det som bekymringsfullt når personer tilknyttet et ekstremt miljø har tilgang på våpen,...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.