Listhaug vil ikke ta med nazister på svarteliste for «hatpredikanter»

Kristiansand 29. juli. (Foto: Jarle R. Martinsen / Fædrelandsvennen)

Justis- og beredskapsminister (per mandag 19. mars) Sylvi Listhaug (Frp) jobber ennå med et lovforslag som vil gjøre det mulig å ha en offentlig svarteliste over «hatpredikanter» som nektes å komme inn i Norge. Da hun lanserte forslaget i valgkampen i fjor sa hun dette til VG: – Vi er inspirert av det de har gjort i Danmark, og vil forhindre at personer får fritt spillerom i norske moskeer til å predike hat mot jøder, drap på jøder eller drap mot folk som ikke har de riktige holdningene. (...) Dette er personer som undergraver norske verdier. Den kampen blir viktig fremover. (...) Vi må ikke bli så liberale at vi godtar de illiberale.

Rettet mot imamer, ikke politiske ekstremister

Men svartelisten skal bare omfatte religiøse hatefulle talere, og ikke for eksempel nazister eller ideologer i andre grupperinger som er kjent for å forfekte hat mot minoriteter eller demokratiske institusjoner. Det bekrefter Listhaugs statssekretær Torkil Åmland (Frp), etter at Filter Nyheter i forrige uke sendte Justis- og beredskapsdepartementet spørsmål rettet til statsråden. – Vil lovforslaget om svarteliste/innreisenekt for «hatpredikanter» også ramme politisk radikale talere fra utlandet som er ventet å komme med hatefulle ytringer eller fremme ytterliggående ideologi som ikke nødvendigvis er religiøst begrunnet? – Den danske ordningen, som vi tar utgangspunkt i for vårt lovforslag, er avgrenset til å omfatte religiøse hatpredikanter. EØS-borgere kan ikke oppføres på listen. I praksis er det heller ikke mulig på forhånd å fange opp enhver uønsket person som kan tenkes å komme til landet. Det aller viktigste er derfor å ha regler for å håndtere farlige personer som dukker opp,...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.