Sender EU Norge i fryseboksen om Stortinget setter Acer på vent?

Montasje

Den tilsynelatende knusktørre saken har satt fyr i EU- og EØS-motstandere fordi saken innebærer at Norge må underlegge seg EUs energitilsyn Acer. Stridens eple er spørsmålet om hvorvidt det norske folks råderett over naturressursene gjennom de folkevalgte gis til EU for å sikre Norges eksportinteresser og Europas energibehov.

  • Senterpartiet krever at Stortingets behandling av om Norge skal si ja til EUs tredje lefse av lover om energimarkedet må utsettes, og at konsekvensene av vedtaket må utredes.
  • Onsdag advarte Venstres representant i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Ketil Kjenseth, mot å sette seg på gjerdet. Å vente på fjerde pakke kunne gi «mange og magre år for norsk, eksportrettet næringsliv», fordi «andre energimarkedspakker opphører den dagen den tredje trer i kraft. Da har vi ingen avtale med EU, og det vil være et dramatisk veivalg både for norsk energisektor samlet sett og for norsk industri» ifølge Kjenseth.
  • Det er i beste fall en upresis uttalelse, sier professor i EØS-rett ved UiB, Halvard Haukeland Fredriksen.
Vi har sjekket hva som skjer hvis Norge ber om en utsettelse.

Advarer mot venting

Ap-leder Jonas Gahr Støre advarte murrende grasrotpolitikere i Oppland om at en nei også betyr at Norge trer ut av dagens energihandelsavtale med europeiske land, og at dette kan få store konsekvenser for norsk energieksport med inntekter i milliardklassen, hvis EU bestemmer seg for å straffe Norge for å si nei. Siden har advarselen seilt opp som et argument for ja-siden (Høyre, Frp, Venstre, MDG, Ap). Mandag landet likevel LO på et standpunkt om at s...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.