7 russiske Putin-kritikere som neppe døde ved en tilfeldighet

For snart tre uker siden ble den tidligere russiske spionen Sergej Skripal (66) og datteren Julia Skripal (33) funnet bevisstløse på en benk ved et kjøpesenter i den britiske byen Salisbury. De hadde begge fått i seg russiskprodusert nervegift. Storbritannias statsminister Theresa May var tidlig svært tydelig på at hun mistenkte Russland for å stå bak, mens russerne mente britisk politikk lignet et «sirkusshow» der May fortalte «eventyr». Nå forbereder 23 russiske diplomater seg på å forlate Storbritannia, mens britene skal vurdere om ytterligere sanksjoner er nødvendig. Det antatte drapsforsøket på Skripal føyer seg inn i rekken av vold, forsøk på likvideringer og regelrette drap på russiske avhoppere, regimekritikere og opposisjonelle de siste 15 årene. Etter at det russiske parlamentet i 2006 vedtok en lov som i praksis tillater drap på dissidenter i utlandet, mener flere at volden har eskalert. Her er sju russiske Putin-kritikere som neppe døde ved en tilfeldighet (selv om Kreml nesten konsekvent benekter å ha noen rolle).

1) Aleksandr Litvinenko, 2006

Kritikk av regimet: Anklaget myndighetene for korrupsjon og brudd på menneskerettighetene med mer. Dødsårsak: Forgiftet av det radioaktive stoffet polonium-210 på et hotell i London. Den tidligere KGB-obersten Aleksandr Litvinenko ble ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.