Langet ut mot EU, men kritikken av hemmelighold gjaldt ministre som henne selv

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) i Brussel 28. mars. Foto: Justis- og beredskapsdepartementet.

2. august kunne Filter Nyheter avsløre at justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) gikk i mot forslaget til Støre-regjeringens EU-samarbeid for 2022-23, som eneste statsråd.

I en oppsiktsvekkende merknad til et hemmelig regjeringsnotat kritiserte Mehl EU for «manglende åpenhet, hemmelighold, skjulte maktstrukturer og udemokratiske prosesser».

Til inntekt for påstandene pekte justisministeren på «kraftig kritikk» fremført av EUs ombudsmann Emily O'Reilly.

Men det EUs ombudsmann kritiserte, var hverken EU-kommisjonen eller EU-byråkratene i Brussel.

Kritikken gjaldt snarere EUs ministerråd og praksisen med å holde hemmelig hva landenes nasjonale posisjoner er når de forbereder lovene som Rådet behandler.

Mehl har selv representert Norge i Ministerrådet ved flere anledninger.

Bruker EUs ombudsmann som belegg

Det var i en merknad til et såkalt «r-notat» som regjeringen behandlet i begynnelsen av juni at justisministeren langet ut mot EU. I merknaden skriver hun:

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.