Korona-oppdatering onsdag 11. mars: Sjef på intensivavdeling krever strengere tiltak + Angela Merkel advarer om opp mot 70 prosent smittede

  • Dette er et utdrag fra Filter Nyheters daglige nyhetsbrev.

Norge er nå  inne i en epidemi som vil overbelaste hele det norske helsevesenet, med enorme konsekvenser, om ikke smitteverntiltakene i befolkningen er svært vellykkede veldig raskt.

Antall smittede er nå reellt mye høyere enn hva du ser gjengitt av VG (som er mer oppdatert enn FHI), på grunn av etterslep i testingen og uoppdagede smitteveier, og kan raskt være mangedoblet. Fagfolkene ute i helsevesenet strever med å få nordmenn til å forstå alvoret i krisen:

 – Dette får vi ikke til med de eksisterende tiltakene. Nylig hørte vi italienske leger advare oss, at Norge må våkne opp. Vi må gjøre de tøffe tiltakene nå, ellers er det ikke en intensivseng ledig om folk får hjerteinfarkt eller slår hodet i asfalten, sier professor Dag Jacobsen, som er leder for intensivavdelingen ved Ullevål sykehus, til NRK. Han er en av flere sykehus-sjefer som krever strengere tiltak.

Andre oppdateringer onsdag 11. mars.

  • Folkehelseinstituttet anslår i sitt nye scenario at 2,2 millioner nordmenn kan være smittet i løpet av året, hvorav 733 000 blir syke. Helsemyndighetene holder ny pressekonferanse klokka 18 i kveld.
  • Oslo kommune hever (i likhet med Bergen) beredskapsnivået, setter sentral kriseledelse og varsler flere nye tiltak. Blant annet er det nå eksplisitt forbud mot arrangementer med over 500 deltagere uavhengig om det er utendørs eller innendørs, i tillegg til at arrangementer med 100-500 må søke kommunen om de vil insistere på gjennomføring. Skoler og barnehager holdes foreløpig åpne, men kommunen varsler strengere tiltak i dagene som kommer.
  • Det er et stort problem for myndighetene at folk ringer 113 og legevakten uten å trenge akutt hjelp. Ikke gjør det. Samtidig er Oslo kommunes informasjonstelefon om korona-viruset overbelastet med flere timers ventetid.
  • Forsvaret har omsider avlyst den store internasjonale militærøvelsen Cold Response, etter at Finland trakk seg fra øvelsen tidligere i dag.
  • I Tyskland advarer kansler Angela Merkel om at 60-70 prosent av befolkningen kan bli smittet. Det er bekreftet smittede i alle EU-land.
  • Sverige har fått sitt første korona-dødsfall.
  • Statssekretær for helse i Boris Johnsons regjering, Nadine Dorries, som har vært i kontakt med hundrevis av britiske politikere de siste dagene, har testet positivt for korona-virus.
  • Østerrike og Slovenia har stengt grensen mot Italia.