KORONA-KRISEN RAMMER HELE SAMFUNNET: Norge er nå  inne i en epidemi som vil overbelaste hele det norske helsevesenet, med enorme konsekvenser, om ikke smitteverntiltakene i befolkningen er svært vellykkede veldig raskt. Antall smittede er nå reellt mye høyere enn hva du ser gjengitt av VG (som er mer oppdatert enn FHI), på grunn av etterslep i testingen og uoppdagede smitteveier, og kan raskt være mangedoblet. Fagfolkene ute i helsevesenet strever med å få nordmenn til å forstå alvoret i krisen:  – Dette får vi ikke til med de eksisterende tiltakene. Nylig hørte vi italienske leger advare oss, at Norge må våkne opp. Vi må gjøre de tøffe tiltakene nå, ellers er det ikke en intensivseng ledig om folk får hjerteinfarkt eller slår hodet i asfalten, sier professor Dag Jacobsen, som er leder for intensivavdelingen ved Ullevål sykehus og en av flere sykehus-sjefer som krever strengere tiltak.

 • Folkehelseinstituttet anslår i sitt nye scenario at 2,2 millioner nordmenn kan være smittet i løpet av året, hvorav 733 000 blir syke. Helsemyndighetene holder ny pressekonferanse klokka 18 i kveld
 • Oslo kommune hever (i likhet med Bergen) beredskapsnivået, setter sentral kriseledelse og varsler flere nye tiltak. Blant annet er det nå eksplisitt forbud mot arrangementer med over 500 deltagere uavhengig om det er utendørs eller innendørs, i tillegg til at arrangementer med 100-500 må søke kommunen om de vil insistere på gjennomføring. Skoler og barnehager holdes foreløpig åpne, men kommunen varsler strengere tiltak i dagene som kommer.
 • Det er et stort problem for myndighetene at folk ringer 113 og legevakten uten å trenge akutt hjelp. Ikke gjør det. Samtidig er Oslo kommunes informasjonstelefon om korona-viruset overbelastet med flere timers ventetid.
 • Forsvaret har omsider avlyst den store internasjonale militærøvelsen Cold Response, etter at Finland trakk seg fra øvelsen tidligere i dag.
 • I Tyskland advarer kansler Angela Merkel om at 60-70 prosent av befolkningen kan bli smittet. Det er bekreftet smittede i alle EU-land.
 • Sverige har fått sitt første korona-dødsfall.
 • Statssekretær for helse i Boris Johnsons regjering, Nadine Dorries, som har vært i kontakt med hundrevis av britiske politikere de siste dagene, har testet positivt for korona-virus.
 • Østerrike og Slovenia har stengt grensen mot Italia.

Så ikke-korona-nyhetene:

 • Trine Skei Grande går av som leder i Venstre, går av som statsråd og stiller ikke til gjenvalg i Stortinget. Nyheten kom i et intervju med VG, der den avtroppende partilederen valgte å sitere Benito Mussolini: «Det er mulig å styre Italia. Men det er bare helt meningsløst». Avgangen kom etter lekkasjer i VG og TV 2 i går om spillet rundt valgkomiteen.
 • Vladimir Putin har tatt et nytt steg i retning av å holde på makten i Russland til 2036, minst.
 • Joe Biden knuste Bernie Sanders presidentdrøm i natt, da Biden vant nominasjonsvalget i Michigan med nesten 17 prosentpoeng i tillegg til et stort flertall av delegatene i tre andre delstater – uten at Sanders var i nærheten av å mobilisere nok unge velgere til å ha en sjanse i fortsettelsen. Nå dreier spekulasjonene seg om hvem Biden velger som visepresidentkandidat.