«Klimarebellenes» største aksjon hittil: – Trodde det skulle bli litt mer kork

– Jeg heter Synne Røisland, jeg er 15 år gammel. Jeg har levd et privilegert liv på grunn av den norske olja, begynner hun. Synne Røisland står utenfor inngangen til Olje- og energidepartementet med en ropert i den ene hånden, og appellen hun har forberedt i den andre. Hun meldte seg inn i organisasjonen «Extinction Rebellion» (XR) for ett år siden. Femtenåringen har knapt sovet i natt - det er første gang hun er med på en så stor aksjon som dette. Høyres stortingsrepresentant Stefan Heggelund har allerede rukket å kalle henne «bortskjemt pøbel» og «yrkesdemonstrant» hos NRK. [caption id="attachment_24975" align="alignnone" width="1100"] Synne Røisland.[/caption] Foran Røisland sitter medaktivist Sara var der Moer på knærne, kun iført en svart truse. En dresskledt «oljebyråkrat» heller en svart væske ned over hodet og den bare overkroppen. Hun blir bokstavelig talt dynket i «olje». Røisland fortsetter: – Men klima- og miljøkrisen har vi visst om lenge før jeg ble født. Vi har hatt muligheten til å omstille oss i lange tider, likevel har regjering etter regjering fortsatt å satse på olje- og gassnæringen. Jeg og hele min generasjon er født inn i en krise som tidligere ledere og dagens ledere har forverret med hver eneste letelisens de har utlyst. [caption id="attachment_24961" align="alignnone" width="1100"] Synne Røisland med ropert til høyre i bildet.[/caption] Extinction Rebellion startet i Storbritannia tidlig i 2018, inspirert av...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.