Dette er Filter Nyheters daglige nyhetsbrev, som er gratis og åpent for alle. Meld deg på her for å få det i innboksen!


BLIR LØNNSSTØTTE: Etter et møte mellom regjeringen og LO, NHO og Virke fredag formiddag, ble det klart at regjeringen snur i spørsmålet om å innføre lønnsstøtte til bedrifter som rammes av de nye smitteverntiltakene. Allerede klokken 14 i dag møtes LO, NHO og Virke i Finansdepartementet for å diskutere hvordan ordningen kan utformes. 

NHO-sjef Ole Erik Almlid sier til næringslivsavisa E24 at han er glad regjeringen lytter, men at arbeidet begynner nå: – Det er nå våre folk skal sette seg ned sammen med folk fra embetsverket for å se hvordan denne ordningen skal bli. Og så vil den innføres så raskt som det er forsvarlig. 


PLANLA TERROR: Fem menn er pågrepet og mistenkt for å ha forberedt et høyreekstremt terrorangrep i Finland. Siktelsene indikerer at de har skaffet seg både sprengstoff og skytevåpen med terrorformål, og sikkerhetstjenesten i Finland knytter dem spesifikt til ideer om å framskynde samfunnets kollaps ved å utløse voldsspiraler og «rasekrig». I Sverige er en 25 år gammel høyreekstremist som har vært aktivist i Den nordiske motstandsbevegelsen i Sverige tatt for å stjele sekk etter sekk med kunstgjødsel med tanke på å lage en Breivik-bombe.

Disse og andre nyheter om politisk ekstremisme, hatkriminalitet og beslektede emner kan du lese mer om i Filter X, vårt nye nyhetsbrev! Er du abonnent, kan du klikke her – er du ikke, kan du teste det gratis i 30 dager ved å melde deg på her.TO ÅRS FREDSPRISER DELT UT I DAG: I dag klokka 13 startet Nobelpris-seremonien i Oslo rådhus, der både årets og fjorårets fredsprisvinnere blir feiret. Vinnerne i år er journalistene Maria Ressa (58), som setter søkelys på maktmisbruk og autoritære tendenser på Filippinene, og Dmitrij Muratov (59), sjefredaktør i den uavhengige, russiske avisen Novaja Gazeta. Verdens matvareprogram (WFP) var prisvinner i 2020, men ble forhindret fra å motta prisen på grunn av koronapandemien. 
 RISIKERER LIVSTID: Han kan fortsatt anke, men en britisk ankedomstol har avgjort at Julian Assange kan utleveres til USA, der Wikileaks-grunderen risikerer å tilbringe resten av livet i fengsel dersom han finnes skyldig i anklagene mot seg. 50-åringen er tiltalt for 17 brudd på amerikansk spionasje-lov, knyttet til hvordan nettstedet anskaffet hemmeligstemplede, militære og diplomatiske dokumenter angående krigene i Irak og Afghanistan.

Når ankedomstolen nå snur en avgjørelse tatt i en lavere rettsinstans, om at 50-åringen av hensyn til helsen må forbli i Storbritannia, skjer det etter en rekke forsikringer fra amerikanske myndigheter, skriver The Guardian. Avgjørelsen kan ha alamerende implikasjoner for pressefriheten, mener Reportere uten grenser, ifølge New York Times.


Filter-redaksjonen ønsker deg en strålende helg!

Foto: Ivan Radic (CC BY 2.0)
 

  • Husk at du fortsatt kan bli digitalabonnement og få tilgang til alle våre nyhetsbrev og spalter gratis i 30 dager. Da blir du oppdatert på nyhetsbildet hver morgen klokka 07, og mottar (hvis du vil) Filter X om politisk ekstremisme, Filter Konspi om konspirasjonsteorier, Filter Elendig fredag med de siste klimanyhetene, Filter Invitert fra spesielt inviterte skribenter og Filter Anbefalt med de siste kulturtipsene fra redaksjonen.
  • Klikk her for å melde deg på!