Mente beredskapsplanen var en bløff: – Akkurat det som viser seg nå

Jon Henrik Laake, overlege ved Rikshospitalet og leder av Norsk anestesiologisk forening.

Jon Henrik Laake var blant flere overleger som i februar tok til orde for at helseforetakenes beredskapsplaner kun fungerte på papiret. Nå mener han de nye koronatiltakene viser at planene var uten verdi.

På oppdrag fra regjeringen Solberg i fjor la alle de fire norske helseregionene fram planer for hvordan de skulle skalere opp kapasiteten på intensivavdelingene til 1200 plasser. Bakgrunnen for oppdraget var å legge en plan med utgangspunkt i Folkehelseinstituttets risikoanalyser for hva sykehusene kunne komme til å trenge ved en pandemitopp.

I april i fjor skrev NTB/Aftenbladet at tidligere helseminister Bent Høie (H) mente det var realistisk å skaffe 1200 intensivplasser til sommeren dersom koronapandemien krevde det, men kun i noen uker og med lavere standard enn normalt.

«Hvis det går så galt at vi havner der, så har vi nå planer for det og er dermed bedre forberedt», sa Høie den gang.

Tirsdag valgte regjeringen Støre å sette inn sterkt inngripende tiltak over hele landet. På dette tidspunktet var 320 pasienter innlagt med koronasmitte på norske sykehus. Femti av koronapasientene fikk respiratorhjelp og nitti lå på intensivbehandling.

Vil vite hvorfor vi ikke øker kapasiteten – fremfor tiltak

I en mye diskutert sending av NRKs Debatten noen få timer etter at tiltakene ble lagt fram, stilte Mette Kalager, lege og professor i medisin v...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.