78 prosent av norske muslimer mener kvinner bør bli mer likestilt. Men nesten halvparten mener kvinner i Norge har for mye frihet

Det er kvinnedag, og minoritetskvinners kår er på plass blant parolene. Men hva mener egentlig Norges største religiøse minoritet om kvinners rettigheter? Filter Nyheters spørreundersøkelse blant muslimer som bor i Norge, utført av Kantar TNS blant 600 respondenter i fjor høst, viser at:

  • 78 prosent av norske muslimer mener muslimske kvinner bør bli mer likestilt menn («helt enig» eller «litt enig«).
  • 48 prosent av norske muslimer mener likevel at kvinner har for mye frihet i Norge i dag («helt enig» eller «litt enig«).
Undersøkelsen, som ble gjennomført i november 2016, regnes som representativ for muslimer i Norge som snakker norsk.

– Tatt i betraktning den generelle taushetskulturen i minoritetsmiljøer, der en helst ikke skal snakke om noe enten er tabu eller kan tolkes som bensin på det innvandringsfiendtlige bålet, er kanskje ikke det siste resultatet så overraskende. Det er likevel guffent å se det tallfestet, og det sier noe om hvilken utfordring vi har, sier Sumaya Jirde Ali.

19-åringen fra Bodø var nylig på trykk i Aftenposten med et oppgjør mot tendensen til å sette minoritetskvinners frigjøring opp mot andre feministiske kampsaker. Hun er glad for at det er et så stort flertall blant norske muslimer for å gjøre kjønnene mer likestilt, og har selv ikke opplevd...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.