«Historieløst vås»: Antirasistisk senter sammenlignet Frp med fascister i skolemateriell

Antirasistisk senter (ARS) måtte torsdag tåle kraftig kritikk etter etter at formannen i Fremskrittspartiets ungdom i Oslo, Herman Fåne, oppdaget en passasje om Frp fra stiftelsens skolemateriell rettet mot 8.-10.-klassinger. Frp ble omtalt i en faktaboks i bolken «Fascisme» på nettstedet «Aldri mer 22. juli», under et bilde av Adolf Hitler og Benito Mussolini. Der skrev ARS:

«Visste du at… Det norske Fremskrittspartiet har slektskap til det nordiske fascistoide partiene, og har fascistiske trekk, men kan ikke regnes som et fascistisk parti. Blant annet mangler partiet for eksempel de sterke nasjonalistiske autoritære trekkene. Det er for øvrig et vanlig resonnement at man ser fascistoide trekk hos de andre, men ikke hos seg selv»

Ingen seriøse historikere eller statsvitere har imidlertid definert Frp, verken i dag eller historisk, som fascistlignende. Nettstedet er utviklet med støtte fra Utdanningsdirektoratet. Fåne kaller utsagnene «ren løgn» og vranglære: https://twitter.com/HermanFane/status/1227896281009393666?s=20 Etter at formuleringene ble tema i sosiale medier, gikk det kort tid før Antirasistisk senter fjernet hele passasjen om Frp fra nettstedet. – Ja, referansen til FrP er fjernet nå. FrP hører ikke hjemme i en artikkel om fascisme. Vi forstår at det kan leses verre enn personen som skrev det, tilsiktet. Vi besluttet derfor umiddelbart å fjerne det straks noen kontaktet oss om dette. Vi beklager selvsagt. Vi er i mange tilfeller kritiske til både retorikk og politikk fra FrP, men dette fortjener de ikke, skriver ARS-leder Rune Berglund Steen i en tekstmelding til Filter Nyheter. - Har dere brukt fagpersoner til å kvalitetssikre dette materialet? – Artiklene er skrevet av ulike personer, også fra ulike eksterne fagmiljø. Akkurat hvem som har vært inne her, har jeg ikke oversikt over nå. Blant dem som reagerte på ARS' historie...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.