Hadde nazister på valglistene: Alliansen fikk 2413 stemmer i stortingsvalget

Hans Jørgen Lysglimt Johansen (i oransje jakke) sammen med støttespillere med bakgrunn fra Den nordiske motstandsbevegelsen i valgkampen før stortingsvalget i 2021.

Partiet Alliansen, som er en del av det høyreekstreme miljøet i Norge, klarte ikke å få noen betydningsfull oppslutning i stortingsvalget tross lister i alle fylker. På landsbasis fikk partiet i overkant av 2400 stemmer – som utgjør bare 0,08 prosent. Til sammenligning fikk valgtaperen KrF over 110 000 stemmer, og høyreradikale Demokratene 33 000. Samtidig har altså over to tusen nordmenn i høstens valg stemt på et parti med kjente bånd til nazisme.

Nazisme og Breivik-ros i valgkampen

Flere personer med bakgrunn fra organisert nynazisme har i år drevet aktiv valgkamp for partiet eller står på Alliansens valglister. Partileder Hans Jørgen Lysglimt Johansen har også opplyst at han har overført penger direkte fra Alliansens partikasse til den voldsfremmende, nazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen. Selv har Lysglimt Johansen en rekke ganger kommet med jødefiendtlige og rasistiske uttalelser og støtteerklæringer til nynazisme både i Norge og utlandet. I sommer uttalte partilederen om 22. juli-terroristen Anders Behring Breivik at «mye av det Breivik sa i sitt manifest er korrekt» og at «ABB har fått mer og mer rett for hvert år som har gått når det gjelder Islam».

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.