Flere anmelder voldtekt, mishandling og trusler – brorparten henlegges

Illustrasjon.

Politiet registrerte 318 617 anmeldelser i fjor. Det er det laveste antall registrerte lovbrudd i statistikkens 25 år gamle historie i fjor. Det er spesielt tyveri som anmeldes mindre, både på gata og butikker. Antall anmeldelser har sunket siden tidlig 2000-tallet, og spesielt siden 2013. Ifølge levekårsundersøkelsen skyldes det at vi faktisk opplever mindre stjeling enn før. Antall rusanmeldelser og trafikkovertredelser har også sunket, men det skyldes at politiet ikke kontrollerer dette like tett som før, ifølge SSBs kriminalstatistikk. Anmeldelse av voldtekt, mishandling og trusler øker.

Størst økning av vold i Akershus

Forbrytelser i kategorien vold holder seg jevn. Den desidert største andelen voldsanmeldelser er kroppskrenkelser. Det kan være alt fra spytting, påkjørsel og steinkasting til slag, hvor handlingen ble gjort med vilje. Kategorien kroppsskade innebærer at gjerningspersonen også hadde til hensikt å påføre skade på offeret. Akershus ligger lavt på antall anmeldelser av vold og mishandling sammenlignet med andre fylker, men var likevel det fylket med desidert størst økning på dette feltet i fjor, på 20 prosent siden 2016 (justert for befolkningsmengde).

Flere anmelder trusler

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.