Nyhetsbrev onsdag 21. mars: Er Facebook skurk eller offer? + Ernas Putin-gratulasjon vs. Trumps

The Guardian har god oversikt over den siste utviklingen i skandalen rundt Facebook og datatyvene i konsulentselskapet som blant andre Trump hadde nytte av i valgkampen. Ellers:

HVORDAN GRATULERE GIFTMORDERE: Omtrent det eneste Erna Solberg ikke har fått kritikk for denne uka, er å ha gratulert Putin med valgseieren, i tråd med kutymen, tross Kremls isfront med Storbritannia etter nervegiftangrepet. «Jeg gratulerer deg med gjenvalget som Den russiske føderasjons president 18. mars» (se brevet her) ble nok ikke oppfattet som noen overstrømmende hilsen fra noe hold. Da er det verre med Donald Trump, som skal ha trosset rådgivere som skrev «DO NOT CONGRATULATE» med blokkbokstaver i presidentens notat før han i går snakket med Putin på telefon. I tillegg til å pludre med Putin om det ikke så veldig frie valget samtidig som utviste britiske diplomater ble flydd ut av Moskva, lot Trump være å bruke anledningen til å ta opp henholdsvis nervegift-attentatet og stadig nye avsløringer om russernes tukling med den amerikanske valgkampen.
Også EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker får saftig kritikk fra blant andre britisk hold etter å ha strukket gratulasjonsbrevet til å ønske Putin «all mulig suksess» uten hint av kritikk knyttet til de pågående krisene, samtidig som han tvitret entusiastisk om framtidig samarbeid.

APROPOS: Sjekk ut vår ferske oversikt over Sju Putin-kritikere som neppe døde ved en tilfeldighet.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

MORNA: «Det viktigste hun gjorde som statsråd, var å gå av. For det skal hun ha takk», skriver Dagens Næringsliv i en rimelig skadefro lederartikkel i dag. Frøy Gulbrandsen i BT skriver om at nesten alle i unntatt Listhaug har grunn til å være enten lettet eller fornøyde etter avgangen.«Sannheten er at hun har tapt makt. Det føles kanskje godt å slippe de stramme tøylene som alltid fører med en statsrådspost. Men det er altså ingen tvil om at det å være justisminister – en av de mektigste posisjonene i landet – henger langt høyere enn å være mening stortingsrepresentant», skriver hun.
I Stortinget i formiddag måtte Erna Solberg igjen ta imot kraftsalver fra Jonas Gahr Støre (og Audun Lysbakken) om Listhaug da statsministeren møtte i spørretimen. Igjen og igjen avkrevde Støre svar fra Solberg om hun var enig i at justisministerens utspill ikke bare var uanstendig men også farlig i lys av konspirasjonsteoriene om Ap som formuleringen nøret oppunder. «Vi får altså ikke det svaret, og det synes jeg er nedslående. Hva har vi da lært?», sa Støre til slutt.
Hva med Listhaugs partileder? Siv Jensen åpnet for KrF i regjering, samme dag som den fallerte justisministeren kalte Knut Arild Hareide og co «et parti helt uten ryggrad».

NORSKE TILSTANDER: Politiet registrerte i fjor det laveste antallet lovbrudd – 318 600 – i den nasjonale statistikkens 25 år gamle historie, melder SSB i dag. Det er spesielt nedgang i tyverianmeldelser, både på gata og fra butikker som senker totalen. (Om man skal dømme ut fra levekårsundersøkelsen gjort to år tilbake, opplever nordmenn også reellt færre tyverier enn før). Antall rusanmeldelser og trafikkovertredelser har også sunket, men det skyldes at politiet ikke kontrollerer dette like tett som før, ifølge SSBs kriminalstatistikk. Det vil ikke si at bildet er rosenrødt: Langt flere anmeldte trusler, annen hensynsløs atferd og personforfølgelse i fjor sammenlignet med 2016. Økningen var på nær 10 prosent. Anmeldelser av familievold økte også betydelig (8 %).  Men generelt ble det anmeldt færre tilfeller grovere vold («kroppsskade») enn tidligere, mens anmeldelser av (de mindre alvorlige) kroppskrenkelsene økte med ca. 2 prosent. Vi legger straks ut noen interessante grafer på Filternyheter.no.

TELENOR SELGER TIL TSJEKKIAS RIKESTE MANN: Telenor selger hele virksomheten sin i Øst- og Sentral-Europa for rundt 26,5 milliarder kroner til den tsjekkiske milliardæren Petr Kellners investeringsselskap PPF Group. Kellner er Tsjekkias rikeste mann (og for øvrig den 90. rikeste i verden per nå). Telenor-aksjonærene, inkludert den norske stat (54 %), blir også litt rikere av salget, da de kan dele et utbytte på rundt 19 milliarder kroner. Virksomhetene i Ungarn, Bulgaria, Montenegro og Serbia bidro med rundt 4,1 milliarder kroner til Telenors resultat i 2017, men selskapet har også hatt problemer: Politiet i Bulgaria startet en korrupsjonsetterforskning i fjor – og så sent som januar i år oppsto det mistanke om brudd på konkurranseloven i Ungarn.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter