Georgia trekker russisk-inspirert lovforslag om «utenlandske agenter»

GEORGIA TREKKER KONTROVERSIELT LOVFORSLAG: Etter to dager med omfattende og voldelige demonstrasjoner, velger georgiske myndigheter nå å trekke lovforslaget om «utenlandske agenter», skriver Financial Times. Lovforslaget så ut til å være inspirert av Russlands lov med lignende navn, en lov russiske myndigheter har brukt for å kontrollere og ødelegge for uavhengige mediexr og menneskerettsorganisasjoner. Det georgiske lovforslaget innebar at alle organisasjoner ville fått stempelet «utenlandsk agent» dersom de fikk mer enn 20 prosent av inntektene deres fra utlandet. USA og Brussel advarte georgiske myndigheter om at loven ville vært uforenlig med medlemskap i Nato og EU. Politiet har de siste to dagene benyttet seg av vannkanoner, tåregass og sjokkgranater for å få kontroll på demonstrasjonene i hovedstaden Tbilisi. 133 personer er pågrepet og én politibil ble vendt overende. I fjor skrev Filter Nyheter om hvordan flere i Georgia frykter russisk invasjon



FLERE DREPT I LUFTANGREP: Dagens massive luftangrep på Ukraina er det sekstende totalt og det kraftigste på flere måneder. Minst seks er drept og sju er meldt skadet etter at totalt 81 missiler og seks iranske Shahid-droner har slått ned i 11 fylker spredd over hele landet, inkludert Kyiv, Lviv, Mykolaiv, Odesa, Zaporizjzja, Dnipropetrovsk og Kharkiv. Et stort antall installasjoner knyttet til energiforsyning er rammet, ifølge Kyiv International«Det har vært en vanskelig natt. Okkupantene kan utelukkende terrorisere sivile. Det er alt de kan. Men det hjelper dem ikke. De vil ikke slippe unna ansvaret for det de har gjort», sier president Volodymyr Zelenskyj. Angrepet er en hevn for ukrainsk «terror», sier Russland.


VIL DEPORTERE TUSENER: Storbritannias innvandringsminister Robert Jenrick mener tusenvis av flyktninger kan bli deportert til Rwanda når regjeringens nye politikk trer i kraft. Da skal alle som ankommer landet via Den engelske kanal i små båter, sendes ut igjen for eventuelt å søke om asyl fra utlandet. Ifølge Jenrick er det ingen øvre grense for hvor mange som kan sendes til det sentralafrikanske landet, som har inngått en avtale med London om å være mottaksland (slik det også har det med Danmark).

Europakommissær Ylva Johansson, som har ansvar for EUs indre sikkerhet, sier i et intervju med Politico at hun mener britenes plan bryter med folkeretten.


INGEN REVOLUSJON I KRAFTMARKEDET: EU-kommisjonens forslag til reform mangler drastiske grep mot de ekstreme strømprisene, viser lekkasjer. Kommisjonen vil for eksempel ikke gjøre noe med prinsippet om at det er den dyreste kraften som til enhver tid bestemmer prisen for hele markedet, slik blant annet Spania og Hellas har ivret for. I stedet holder de fram løsningen den norske regjeringen har grepet til, nemlig langtidskontrakter som skal gi forutsigbarhet. Det mest kontroversielle i reformutkastet er en foreslått krisemekanisme. Begge deler kan imidlertid gi grobunn for en viss optimisme, skriver journalist Jostein Henriksen i ukas utgave av vår kraftspalte Filter KALDDUSJ. Klikk her for å lese den!


  • Få tilgang til Filter KALDDUSJ og alle andre Filter-spalter og nyhetsbrev ved å tegne et abonnement. Klikk her!

IT-SJEF GÅR: Sjef for Helseplattformen – det nye IT-systemet til helsevesenet, som St. Olavs hospital i Trondheim har vært så heldige å være pilot for – går av med umiddelbar virkning. Personell ved sykehuset har klaget på at løsningen er tungvint og delt et stort antall kryptiske feilmeldinger på sosiale medier, og denne uka ble det kjent at over 16 000 elektroniske brev som er sendt gjennom systemet, ikke har kommet fram dit de skulle. «Det har vært et voldsomt press med tanke på ulike hendelser og voldsomt arbeid for å få løsningen til å bli god. Nå er det behov for at noen med friske krefter kan komme inn og overta den stafettpinnen», sier styreleder for Helseplattformen, Helge Garåsen, om at administrerende direktør Torbjørg Vanvik slutter.

Hvis du ikke fikk det med deg: Tidligere IT-leder ved Levanger sykehus og forsker ved SINTEF, skrev i januar denne lesverdige kronikken om hvordan sykehuset i Trondheim endte med et slikt datasystem.