Kan Georgia bli neste etter Ukraina? – Frykten har økt kolossalt

Det georgiske flagget i Ukrainas farger. Bildet er tatt i Tbilisi. (Foto: Marie Lytomt Norum)

– Redselen for hvilken som helst form for russisk aggresjon er enorm i Georgia. Krigen i 2008 tok aldri slutt. Folk var urolige også før den nye krigen i Ukraina. Men etter 24. februar økte frykten kolossalt. 

Det forteller russiske Egor Kuroptev, leder av Free Russia Foundation ved stiftelsens avdeling i Sør-Kaukasus. Han er også ekspert på regionen for Deutsche Welle (DW). Filter Nyheter møter ham i Free Russia-lokalene i Georgias hovedstad. 

Selv om støtten til krigsherjede Ukraina er synlig overalt i Tbilisis gater, også med ukrainske flagg på statlige bygninger, er støtten mindre tydelig fra den sittende regjeringen i landet. 

Den georgiske regjeringen har blitt kritisert for å være prorussiske, blant annet fordi de ikke føyet seg til EUs økonomiske sanksjoner mot Russland. Kuroptev forteller at styringspartiet Georgisk drøm forsøker en balansegang der de kan bevare et godt forhold til både Vesten og Russland – i frykt for igjen å bli offer for russisk aggresjon.

– De er en eks-sovjet-stat som forsøker å sitte stille i båten. Parallelt snakker de negativt om Ukraina og gjør litt for å hjelpe Russland, slik at ikke Putin skal bli sint, sier Kuroptev. 

Egor Kuroptev, leder av Free Russia Foundations avdeling i Sør-Kaukasus. (Foto: Marie Lytomt Norum)

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.