EUs «meme-killer» vedtatt – nå kommer (trolig) delingsfilter på Facebook til Norge

Foto AV EU-parlamentet: Diliff (CC BY-SA 3.0)

I dag kan du legge en raff Imagine Dragons-låt som lydspor på en video fra helgas skitur, dele den med dine nærmeste venner på Facebook og slippe unna med det. Hvertfall så lenge ingen av disse vennene blir fornærmet på de amerikanske rockemillionærenes vegne og rapporterer videoen. Om noen måneder kan det forholde seg annerledes, etter at EU-parlamentet i dag vedtok det omstridte, nye copyrightdirektivet. Det gjør plattformer som Facebook ansvarlige for at innholdet som deles hos dem, ikke bryter noens opphavsrett – og det før innholdet spres. I praksis betyr det trolig at de må opprette et «filter» som automatisk sjekker all opplastet lyd og bilde mot et enormt arkiv av all opphavsbelagt musikk, alle bilder og filmer, og sjekker at det ikke gir noen match (et slikt filter er allerede implementert hos Youtube). Loven omfatter også det som gjerne kalles en «lenkeskatt» og innebærer at tjenester som Google News må betale journalistiske redaksjoner en avgift for å gjengi deres titler og ingresser.

Iverksettes i løpet av 18 til 24 måneder

Den nye loven er resultatet av en årelang drakamp. Der har musikere, filmskapere, kunstnere, journalister, fotografer og andre som produserer åndsverk stått imot såvel ytringsfrihetsaktivister som de store teknologiselskapene som tjener penger på at folk bruker dem til å dele, diskutere og videreutvikle andres innhold. I EU-parlamentet fikk loven tilslutning av 348 medlemmer, mens 274 stemte mot. Ifølge en grafikk delt av en av lovens argeste motstandere, Julia Reda fra det tyske piratpartiet, var det særlig representanter fra etablerte konservative, sosialdemokratiske og liberale partier som sikret loven flertall. EU-skeptiske høyrepartier, miljøpartier og venstrepartier var motstandere, mens ytre høyre-repr...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.