Ekspert: – Vi åpner opp for cruiseskipene, så peker alle på hverandre

Fra øvelsen SARex 3 i 2018.

I kjølvannet av nesten-katastrofen med cruiseskipet «Viking Sky» i Hustadvika utenfor mørekysten i helga har beredskapen i Nord-Norge og Svalbard igjen blitt tema på Stortinget. Opposisjonen stilte statsminister Erna Solberg (H) til veggs i Stortingets spørretime onsdag. — Er vi i nærheten av å kunne kalle det trygt? Er Norge rustet til å ta sitt ansvar for søk og redning i Nord-Norge og Svalbard, spurte Jonas Gahr Støre (Ap), som ville ha svar på hva regjeringen foretar seg for å sørge for dette. Han stilte også spørsmål om oljevernberedskapen. Riksrevisjonen konkluderte tirsdag med at oljevernberedskapen i Barentshavet ikke er god nok. Det var Støre selv som forhandlet fram en avtale i Arktisk råd som forplikter Norge til å ha en beredskap i disse områdene. — Nei, vi har ikke god nok beredskap i nord til å håndtere en situasjon som den i Hustadvika, til det er det for langt opp dit. Spørsmålet er da om vi skal ha så store ressurser der oppe, i tilfelle noe skjer, eller om det er andre regler, sa statsminister Erna Solberg (H). [caption id="attachment_5804" align="alignnone" width="1100"] Erna Solberg.[/caption] Norge har jobbet med å få FNs sjøsikkerhetsorganisasjon IMO til å innføre strengere internasjonale reguleringer for skipstrafikk i nordområdene. Det er vanskelig å få gjennomslag, fordi hvert enkelt land i verden har én stemme, og slett ikke alle land er like interesserte i strengere regelverk for Polhavet. I 2017 klarte Norge likevel å få gjennomslag for et krav om at alle aktører med skip som ferdes i Polhavet blant annet må kunne holde mannskap og passasjerer i live i fem døgn mens de venter på hjelp, den såkalte Polarkoden.

Skrekkscenari...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.