EU til sak mot britisk brudd på Nord-Irland-traktaten

Attribution - Non Commericial - No Derivs Creative Commons © European Union 2013 - European Parliament ---------------------------------------- Pietro Naj-Oleari: European Parliament, Information General Directoratem, Web Communication Unit, Picture Editor. Phone: +32479721559/+32.2.28 40 633 E-mail: [email protected]

BREXIT-PISK OG GRENSEGULROT: EU går til rettslige skritt mot Storbritannia, som unilateralt er i ferd med å endre brexitavtalen ved å la eksportvarer som ikke er ment for eksport til Irland slippe grensekontroll ved innførsel til Nord-Irland. «La oss kalle en spade for en spade – dette er illegalt», sier EU-kommisjonens visepresident Maroš Šefčovič til BBC News. Han legger likevel opp til både pisk og gulrot for å få det tidligere medlemslandet til å holde seg til den såkalte Nord-Irland-protokollen, som de forpliktet seg til i 2020, og sier ifølge The Guardian at han vil oppfordre britene til å utnytte fleksibiliteten avtalen faktisk gir for å bedre flyten av varer til den britiske landsdelen på den irske øya. Det er ventet at det kan ta opp til 18 måneder for Storbritannia å implementere en «hurtigkø» for varer med endelig destinasjon Nord-Irland, og saken eventuelt blir satt på spissen. Uroen mellom protestanter og katolikker ligger bak Johnson-regjeringas utfordring av det gjeldende grenseregimet.


  • Straks sender vi juninummeret av Filter Nyheter i trykken. Kjøper du et abonnement får du det i posten. Klikk her for å lese mer!

TRUMPISTER KAN FÅ MAKT OVER NESTE PRESIDENTVALG:  «Vi er for øyeblikket i en farlig situasjon. En substansiell gruppe i ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.