«Et britisk kupp»: Dette betyr Johnsons forslag om å stenge parlamentet

Sliter du med å forstå den siste utviklingen i balladen om brexit, der statsminister Boris Johnson for tiden er forsanger? Her er det vi vet (oppdatert onsdag 28. august klokken 15.30):

  • Statsminister Boris Johnson har bedt dronningen om lov til å stenge det britiske parlamentet i fem uker fra 12. september.
  • Rent praktisk vil dette innebære at de folkevalgte fortsatt skal møtes igjen etter sommerferien 3. september, men at de suspenderes og inneværende sesjon (det parlamentariske året) avsluttes i forbindelse med partienes landsmøter halvannen uke senere.
  • Med Johnsons forslag vil ikke en ny sesjon begynne før 14. oktober, få dager før EU-rådet holder sitt viktige møte (der Storbritannias utmeldelse og en eventuell ny avtale er tema) 17-18. oktober.
  • Dette kan stikke kjepper i hjulene for politiske forsøk på å hindre at Storbritannia forlater EU uten avtale 31. oktober (for eksempel ved et mistillitsforslag mot Johnson) - eller i det minste forkorte tidsperioden der den lovgivende forsamlingen må ta stilling til en eventuell ny avtale som Johnson klarer å fremforhandle med EU.
  • Flertallet av politikerne i parlamentet er motstandere av Storbritannia forlater unionen uten avtale, men Boris Johnson har gjentatte ganger lovet og garantert at brexit vil skje 31. oktober, avtale eller ei.
[caption id="attachment_8204" align="alignnone" width="1100"] Britenes statsminister Boris Johnson.[/caption]
  • Det britiske parlamentet stenger normalt én gang i året, vanligvis i én til to uker i april eller mai, noe som markerer at én sesjon avsluttes og en annen begynner. De folkevalgte beholder sine seter, men debatter og voteringer opphører (og det finnes

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.