Erna fjernet bare to «tullestatsråder» – sparer likevel millioner

  • Denne artikkelen ble første gang publisert 21. januar 2020. Filter Nyheter har kortet ned artikkelen noe og lagt inn resultatet av regjeringskabalen, slik den ble presentert på Slottsplassen fredag 24. januar.
«Mindre byråkrati» var et gjennomgangstema da Høyre og Fremskrittspartiet dannet regjering med parlamentarisk støtte fra Venstre og Kristelig Folkeparti i oktober 2013. I Sundvolden-plattformen heter det ikke bare at «samfunnet må bli mindre byråkratisk», men også at «regjeringen vil motarbeide sløsing med offentlige midler». Målet var at dette også skulle gjelde for regjeringsapparatet: Færre statsråder, færre departementer, færre statssekretærer og færre politiske rådgivere. Men ved utvidelsen av regjeringen i januar i fjor, satte statsminister Erna Solberg norsk rekord i antall statsråder: 22. Med statssekretærer og politiske rådgivere, gjorde hun hele 93 utnevnelser. De samlede lønnsutgiftene ble anslått til 93,3 millioner kroner i året, ifølge Aftenposten. Med Frps sorti mandag 20. januar, fikk Solberg fått muligheten til å slanke mannskapet betraktelig. Sluttresultatet er nå klart: Regjeringen er slanket med TO ministre, fra 22 til 20.

Frp-poster forsvant

Følgende av Frps statsråder måtte nødvendigvis erstattes: Finansministeren (Siv Jensen), justisministeren (Jøran Kallmyr), olje- og energiministeren (Sylvi Listhaug), samferdselsministeren (Jon Georg Dale) og fiskeri- og sjømatministeren (Harald Tom Nesvik). Erna Solberg benyttet seg imidlertid av muligheten til å skrote eldre- og folkehelseminister-posten, inntil nylig...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.