Har solgt råd til vindkraft-utbygger – nå blir han statssekretær for klimaministeren

Mathias Fischer, ny statssekretær i Klima- og miljødepartementet.
Mathias Fischer er en av de nye navnene i regjeringsapparatet. 26-åringen er fra i dag statssekretær under den nye miljø- og klimaministeren, Sveinung Rotevatn (V). Tross sin unge alder har Fischer rukket å gjøre flere karrierehopp mellom politikk, presse og lobbyvirksomhet. Siden september i fjor har han vært ansatt som seniorrådgiver i Try Råd, et byrå som lever av å selge strategisk rådgivning og lønner flere som har politisk erfaring fra regjeringsnivå. En av kundene Fischer har rådgitt i denne rollen, er selskapet Norsk Vind. De jobber med å sette opp vindturbiner i Norge og utlandet.  Selskapet har gjort gründeren Lars Helge Helvig (57) rik, og utbetalte i 2016-18 ifølge Dagens Næringsliv 189 millioner kroner i utbytte etter å ha videresolgt prosjekter til utenlandske infrastruktur-investorer.

Skrev kampanje-nettside

Norsk Vind setter for tida preg på Norge gjennom en dramatisk reklamekampanje med en klokke som teller ned til 2030 – deadline for halvering av verdens klimagassutslipp, ifølge FNs klimapanel, hvis vi skal unngå en global oppvarming på mer enn 1,5 grader. Kampanjen er klaget inn til Forbrukertilsynet av blant annet Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB). Det er denne reklamekampanjen som har utgjort hoveddelen av Mathias Fischers arbeid for Norsk Vind, sier han til Filter Nyheter.

– Det aller meste av jobben har vært i forbindelse med klimakampanjen som nå går på tv. Jeg har hovedsaklig skrevet tekst til nettsiden som er laget i forbindelse med det. Ellers...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.