Eksplosjoner i Kyiv rett etter Zelenskyjs G20-tale

RUSSLAND STADIG MER ISOLERT PÅ G20-TOPPMØTE: De aller fleste medlemmene av G20-gruppa – verdens 19 økonomisk sterkeste nasjoner pluss EU, som opptrer samlet – stiller seg bak en fordømmelse av Russlands krigføring i Ukraina, skriver Reuters. USA og vestlige allierte har formulert et forslag til uttalelse, der det heter at krigen fører til enorme menneskelige lidelser og forsterker sårbarheter i den globale økonomien, samtidig som det noteres at det eksisterer forskjellige vurderinger av situasjonen og behovet for sanksjoner. 

Både den indiske statsministeren Narendra Modi og den kinesiske presidenten Xi Jinping – tradisjonelt russernes nærmeste i gruppa – har gått langt i å ytre bekymring for krigen uten direkte å bryte med sin støtte til Moskva på toppmøtet på Bali, som startet i dag. Russland selv, som er representert på møtet med utenriksminister Sergej Lavrov, mener en slik uttalelse er et forsøk på «unødvendig politisering» og vil fremme forslag om en alternativ uttalelse.

Lavrov holdt seg på hotellrommet da Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj fikk snakke til forsamlingen av statsledere via videotelefon. Zelenskyj fremstilte seg som rede til å inngå en våpenhvileavtale med invasjonsmakten, så lenge den innebærer at alle russiske soldater forlater ukrainsk jord. I en spesifikk henvendelse til Xi la Zelenskyj vekt på at russernes «vanvittige» trusler om å angripe med kjernefysiske våpen må fordømmes, og at det ikke kan finnes unnskyldninger for å drive «utpressing med atomvåpen», ifølge The Guardian.

Det skal ha gått av flyalarmer over hele Ukraina og to eksplosjoner i Kyiv umiddelbart etter talen, ifølge VG/NTB.


MISTER STATSSTØTTE: Filter Nyheter skrev i slutten av august at høyreekstremisten Hans Jørgen Lysglimt Johansen i sommer fikk varsel om at Alliansen – Alternativ for Norge sto i fare for å miste partistøtte fordi revisjonsplikten ikke var oppfylt. Nå har det skjedd: Partilovnemnda har besluttet at den statlige partistøtten avkortes med 50 prosent i 2023 (trolig tilsvarende drøyt 115 000 kroner.) I en e-post til nemnda i september skrev Lysglimt Johansen at årsaken til den manglende revisjonen er at ingen norske revisorer vil ha med Alliansen å gjøre: «Vi frykter revisorstanden frykter kontroverser og at de snakker sammen slik at AAN overhode ikke vil finne en revisor».

I tillegg til sanksjonen for 2021-rapporteringen, får Lysglimt Johansen en skarp advarsel fra nemnda etter en beskrivelse av partiøkonomien som potensielt bryter med partiloven i seg selv. «(…) det opplegget partilederen skisserer, bærer preg av vilje til å samle den praktiske virksomheten i en parallellstruktur kalt «Alliansen» og dermed unndra partiets økonomi fra offentlig innsyn», skriver nemndleder Eivind Smith i vedtaket. Les vår artikkel her.


  • STØTT FILTER NYHETER. Ifølge Medietilsynet oppfyller Filter Nyheter de fleste kravene for å få pressestøtte – inkludert å være et nasjonalt nyhetsmedium som dekker temaer av demokratisk stor betydning. Søknad om støtte er likevel avslått på grunn av mangelen på debattstoff – altså publisering av meninger i tillegg til faktastoff. Mange har sagt seg uenige i tilsynets vurdering, men heldigvis har Filter Nyheter mange lesere som både tegner abonnementer, kjøper gaveabonnenter til venner og donerer penger, slik at vi kan drive avisa videre. Les mer her! 

MÅ SKJULE ØL-TELT: Qatarske myndigheter har bestemt at ølprodusenten Budweiser må flytte ølteltene sine slik at de skal være mindre synlige under mesterskapet. Budweiser, som har en avtale med Fifa som gjør at de eksklusivt får selge øl under VM, fikk beskjeden lørdag. De må nå flytte teltene vekk fra andre salgsboder utenfor alle fotballstadionene. Årsaken skal være at qatarske myndigheter mener alkoholsalget vil gjøre lokalbefolkningen urolige og dermed utgjøre et sikkerhetsproblem. Selv om det er lovlig å selge alkohol i Qatar, er salget strengt regulert og kan kun selges på barer og hoteller med lisens og som ikke er synlige i bybildet. Det er nulltoleranse for å være full i offentligheten, men gulfstaten har lempet på noen krav i samarbeid med Fifa. En talsperson fra Budweiser sier at de nå samarbeider med Fifa om å finne et nytt sted å plassere ølbodene. 

De siste dagene har videoer av tusenvis av tilsynelatende feststemte VM-fans kledd i ulike landslagsdrakter (både fra Argentina, Brasil, England, Portugal og Tyskland) skapt furore i sosiale medier. Paraden anklages for å være et PR-stunt, men det er ikke kjent om deltagerne har fått betalt for å stille opp. «Migrantarbeiderne i Qatar elsker fotball og har kjøpt masse billetter», sier en talsperson for VM-organisasjonskomiteen til AFP. I et svar til NRK ber qatarske myndigheter om avisa kan legge fram bevis for at paraden er rigget. 

TV2 har intervjuet familien til den tidligere mediesjefen i VM-komiteen, Abdullah Ibhais, i Jordan. Ibhais soner nå en dom på tre år i Qatar basert på det Human Rights Watch mener er «vage, omstendelige og i noen tilfeller motstridende» anklager, etter at Ibhais snakket VM-komiteen rett imot. Familien hans kjemper nå en intens kamp for å få tobarnsfaren hjem igjen.


KJENDIS ANMELDT FOR HATYTRINGER: Politiet bekrefter at forfatter Sumaya Jirde Alis anmeldelse av TV-komiker og skuespiller Atle Antonsen for hatytringer er etterforsket og ligger til påtalevurdering. Både Ali, Antonsen og vitner til en hendelse på et utested i Oslo for tre uker siden er avhørt, ifølge VG.

Ali beskrev i en Facebook-post i dag hvordan Antonsen hadde tatt kontakt med henne på en bar, brått blitt oppfarende og minst to ganger sagt «du er for mørkhudet til å være her.» Han skal også ha fysisk grepet tak i henne. Ifølge Ali skal Antonsen flere dager senere ha sendt henne en beklagelse der han unnskylder seg med at «jeg har antagelig blitt helt blind etter for mange år med fjasing rundt dette med Golden» (altså Antonsens komiker-makker Johan).

Det er fire uker siden en annen norsk tv-personlighet, Bernt Hulsker, ble dømt til betinget fengsel for hatefulle ytringer, også det mot en mørkhudet person på byen.