Kan miste statsstøtte: Alliansen brøt revisjonsplikt etter stortingsvalget

Alliansen-leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen på Karl Johan i Oslo under Alliansens valgkamp i september i 2021.

Partiet «Alliansen - Alternativ for Norge», som hadde nynazister på valglistene og er en del av det høyreekstreme miljøet i Norge, endte med 2489 stemmer totalt i stortingsvalget i fjor.

Selv om det utgjorde en oppslutning på bare 0,08 prosent, utløste stemmene betydelig partistøtte fra den norske staten: Partileder Hans Jørgen Lysglimt Johansen var i utgangspunktet sikret mer enn 935 000 kroner i støtte til Alliansen fordelt på fire år.

Den første utbetalingen skjedde tidligere i år, og i løpet av 2022 vil Alliansen ha fått omlag 234 000 kroner på konto.

Men i sommer fikk den høyreekstreme partilederen et problem: Partiloven krever at Alliansens årsregnskap ettergås av en statsautorisert revisor før partiets økonomi rapporteres til Statistisk sentralbyrå (SSB).

Dette har ikke skjedd, ifølge Partilovnemnda. 24. juni fikk Lysglimt Johansen varsel om at nemnda vurderer å kutte partistøtten fordi revisjonsplikten ikke er oppfylt:

– Vanskelig å finne revisor som vil jobbe med Alliansen

Partilovnenmdas leder, jusprofessor Eivind Smith, bekrefter situasjonen overfor Filter Nyheter.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.