Usannsynlig at missilet som slo ned i Polen er russisk, sier USA

DET ER USANNSYNLIG AT missilet som i går kveld slo ned i Polen og drepte to mennesker ble skutt ut fra russisk territorium, sier USAs president Joe Biden etter å ha samlet statsledere fra en rekke allierte land til et krisemøte i natt. Et Nato-fly på et rutineoppdrag i Polen skal ha sporet løpebanen til missilet, som eksploderte ved et kornlager nær landsbyen Przewodow, rundt 4 kilometer fra grensa til Ukraina, etter at Russland hadde sendt en stor bølge av raketter for å ramme ukrainsk infrastruktur. Foreløpige funn tyder på at raketten ble skutt opp av Ukraina mot en innkommende russisk rakett.

Hendelsen får trolig Polen til å utløse den såkalte artikkel 4 i Nato-traktaten, hvilket betyr at landet anser deres «territoriale integritet, politiske uavhengighet eller sikkerhet» for truet. Russland har avvist å være ansvarlig for eksplosjonen, selv om Polen sier missilet var russisk. Nato, som sammen med G7-gruppen har fordømt den russiske angrepsbølgen, vil granske hendelsen ytterligere før det responderes. 

Bli abonnent for å lese videre

Støtter du oss allerede? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.