Ekspert om Norges regnskogpolitikk: – Bruk handelsavtaler for å stanse avskoging

Kjetil Ree CC BY-SA 3.0 (Torbjørn Røe Isaksen), Wikimedia Commons (Bolsonaro), Yngve Angvik, Mission of Norway to the European Union (Elvestuen).

Det er full krise mellom norske og brasilianske myndigheters samarbeid om å bevare regnskogen i Amazonas. Nå har regjeringen innført full stans i utbetalingene fra Amazonasfondet, til Brasil. Norge har betalt 8,3 milliarder kroner for å bremse hogsten i regnskog Amazonas de siste ti årene. Ifølge Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) er Norge nå i samtaler med brasilianske myndigheter og den brasilianske utviklingsbanken om Amazonasfondets framtid. NTB kom først med meldingen, etter å ha fått tilgang til den norske ambassadens halvårlige rapport til regjeringen. Filter Nyheter har også fått tilgang til rapporten. Ambassaden uttrykker sterk bekymring for utviklingen i Brasil, og melder at det fremover vil arbeide for å styrke samarbeidet med delstater, sivilsamfunn og næringsliv i landet. Regnskogen er verdens eldste økosystem, den rommer 50-80 prosent av jordas arter og er hjem for rundt 1000 ulike urfolksgrupper. Amazonas er derfor en kolossal tjenesteyter for menneskeheten, blant annet innen medisin. Regnskogen er også et enormt karbonlager. Når den brenner opp frigjøres enorme mengder karbon, i tillegg til at trærne ikke lenger er der til å fjerne karbon fra atmosfæren. Utslippene fra branner utgjorde mer enn 1 milliard tonn CO2 fra 2003-2015. Brasil har i samme periode arbeidet for å redusere avskoging og skogbrann, og har hatt fremgang. Avskogingen økte imidlertid med 67 prosent fra januar til juli sammenlignet med i fjor, ifølge det brasilianske romforskningsinstituttet (INPE). President Jair Bolsonaro reagerte med å sparke instituttlederen som kom med advarselen, og kalte instituttets data for «løgn». [caption id="attachment_8089" align="alignnone" width="640"] Jair Bolsonaro, her på besøk i Dallas, Texas,...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.