• Dette er webversjonen av nyhetsbrevet vi sender ut hver dag. Du kan melde deg på her for å få brevet i innboksen.

SIAN-LEDER DØMT: Lars Thorsen, leder i den islamfiendtlige organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) er i Oslo tingrett dømt til 30 dagers betinget fengsel og en bot på 20 000 kroner for hatefulle ytringer etter den såkalte rasismeparagrafen, straffelovens paragraf 185. Nestleder Fanny «Anna» Bråten, som også var tiltalt, ble frikjent. Les mer om tingrettens avgjørelse her.

FRYSER AMAZONAS-STØTTE: I det som kan beskrives som full krise for norsk klimadiplomati i Brasil, har regjeringen innført full stans i utbetalingene fra Amazonasfondet. Filter Nyheter har intervjuet en av verdens ledende autoriteter på internasjonal klimapolitikk. Han ber Norge endre taktikk: »Bruk handelsavtaler for å stanse avskoging».

SAMMENLIKNER TRUMP MED 12-ÅRING: Den sittende amerikanske presidenten er «som en tolvåring som sitter i et flykontrolltårn og trykker vilkårlig på alle knappene, uten å ense flymaskinene som skrenser på kryss og tvers av rullebanen eller desperat prøver å styre unna flyplassen»hevder den anonyme forfatteren av den kommende boka «A Warning» – angivelig en person høyt plassert i Trump-administrasjonen som mener presidenten er både slem, udugelig og en fare for nasjonen han er satt til å lede. I en annen passasje beskriver forfatteren hvordan presidentens utfall på Twitter får medarbeiderne til å gå rett i panikk-modus fra øyeblikket de våkner om morgenen: «Det er som å ankomme gamlehjemmet og se din aldrende onkel løpe over gårdsplassen uten bukser på, mens han banner og sverter over maten i kantina og bekymrede pleiere prøver å fange ham inn». Forfatteren er den samme som i fjor fikk publisert noe så sjeldent som en anonym kronikk i New York Times, (redaktører i avisa kjennes hens identitet). Vedkommende hevder at anonymiteten skyldes et ønske om at debatten ikke skal penses bort fra «hvordan vi vil at presidentskapet skal reflektere nasjonen». Trump (som i går også ble funnet skyldig i å misbruke veldedighetsmidler for å finansiere valgkampen i 2016, og må betale to millioner dollar i erstatning) har selv reist tvil om forfatteren i det hele tatt eksisterer. Det hvite hus kommenterte i går at «media burde dekke boka som det den er – fiksjon».