SIAN-leder dømt til betinget fengsel for hatefulle ytringer

Lars Thorsen og Fanny «Anna» Bråten i retten.

Både leder Lars Thorsen og nestleder Fanny «Anna» Bråten i den islamfiendtlige organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) ble tidligere i år tiltalt for hatefulle ytringer etter det påtalemyndigheten mente var flere brudd på den såkalte rasismeparagrafen, straffelovens paragraf 185. Nå er Bråten frikjent i Oslo tingrett. Lars Thorsen er imidlertid dømt til 30 dagers betinget fengsel og en bot på 20 000 kroner etter at han delte ut SIANs løpesedler.

Blant utsagnene som leder til domfellelsen av Thorsen, blir dette trukket fram i dommen: «Gode muslimer er en svøpe for sine omgivelser hvor enn de er. Et hvert menneske som bekjenner seg til Muhammeds ideologi og som arbeider for å innføre islams ondskap her – uansett om det gjøres med vold eller med politiske midler – er en trussel mot rikets sikkerhet og må deporteres eller interneres på livstid».

Retten: «Ytringenes grovhet medfører at de ikke er vernet av ytringsfriheten»

I dommen heter det: «(…) enkeltutsagnet som er inntatt i tiltalen, sett i sammenheng med brosjyren for øvrig, må anses som en grov integritetskrenkelse av muslimer og islam, og innebærer en grov nedvurdering av en gruppes menneskeverd. Utsagnet er «diskriminerende eller hatefull», omfattes av straffeloven § 185 «fremme forfølgelse», og er rettet mot en gruppe på grunn av deres religion. Utsagnet er ikke vernet av ytringsfriheten, og er straffbart». Også en påstand om at «muslimer blir mer voldelige jo mer religiøse de blir», var over streken sett i kontekst, ifølge tingretten. Det samme var et utsagn om muslimer som skal  «henvises til et avsperret hjørne av jordkloden der de kan dyrke sin tilbakestående un...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.