Disse tiltakene er FHI usikre på – men regjeringen innførte dem likevel

Flere opposisjonspolitikere har kritisert regjeringen for treg respons på koronakrisen. Ifølge Jonas Gahr Støre (Ap) må Erna Solbergs (H) handlekraft vurderes «før og etter torsdag». Det var torsdag 12. mars klokken 18.00 at myndighetene innførte «de mest omfattende tiltakene i Norge i fredstid»: Skoler og barnehager ble stengt, arrangementer forbudt og arbeidstakere ble oppfordret til å jobbe hjemmefra.

Samme dag presenterte Folkehelseinstituttet (FHI) sin oppdaterte risikovurdering, der en faggruppe gjennomgikk de ulike tiltakene mot smittespredning.

Faggruppa ved landets fremste smittevernmyndighet mener imidlertid at enkelte av tiltakene som nå er innført av regjeringen er usikre eller mindre formålstjenlige.

«Kan trolig redusere smittespredning»

Ett av Solberg-regjeringens mest radikale tiltak, har vært å stenge skoler og barnehager. Tirsdag denne uka forsvarte helseminister Bent Høie (H) avgjørelsen. For første gang uttalte han også at «det er faglig usikkerhet om hvor stor effekt dette har». Usikkerheten er tydelig i Folkehelseinstituttets risikovurdering. FHI har «ikke funnet data» for å vurdere effekten av å stenge barnehager. Om skolestenginger skriver instituttet at dette (eller forlengelse av ferier) «trolig kan redusere smittespredning av influensa noe og bidra til å flate ut toppen av epidemien hvis de opprettholdes lenge». Men effekten er trolig liten dersom tiltaket ikke blir langvarig, ifølge FHI: «Ved luftveisvirus kan kortvarig skolestenging nær epidemitoppen redusere samlet epidemi med noen få prosent. Ved covid-19 er det fortsatt usikkert hvor stor denne betydningen er, selv om det synes klart at også barn smitte...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.