Onsdag morgen handler om utviklingen i Amerika:

 • USA har begynt å teste en potensiell vaksine mot koronavirus på mennesker. Det er friske, frivillige i Seattle. Den første testfasen ble lansert i rekordfart, men det vil sannsynligvis ta mange måneder før en kommersiell vaksine er klar, advarer eksperter.
 • New York vurderer et så drastisk tiltak som å sette hele millionbyen i karantene.
 • Myndighetene i Washington ved finansminister Steven Mnuchin går for strategien å sende en sjekk i posten til innbyggerne i løpet av de neste to ukene. Landet frykter at arbeidsledigheten vil stige til 20 prosent.
 • Joe Biden har vunnet demokratenes valg om hvem som skal bli partiets presidentkandidat i statene Florida, Illinois og Arizona i natt. Et spørsmål er om det er mulig å avholde valg i de resterende statene grunnet pandemien. Viruset er nå bekreftet i alle statene i USA.
 • Latin-Amerika melder seg på med innstramminger, og lukker grensene. Mange turister har desperat prøvd å komme seg på en av de få flyvningene tilbake til Europa.
 • Rio de Janeiro i Brasil har stengt strendene. Det samme er skoler, kulturscener og kjente turistmål. Byens befolkning bes om å holde seg hjemme.
 • Dagen etter at Facebook sammen med Google, Twitter, Microsoft, LinkedIn og Reddit sendte ut en felles uttalelse om å bekjempe feilinformasjon på plattformene deres, får de kritikk for sensurering av legitime nettsteder med informasjon og journalistikk om koronaviruset. Medium, Buzzfeed og USA Today er blant avisene som skal være rammet. Facebook sier det skyldes en «bug i systemet», og at de jobber med å rette den opp.
 • Amerikanske journalister fra store aviser som Wall Street Journal, The New York Times og The Washington Post kastes ut av Kina. Handlingen omtales som en gjengjeldelsesaksjon, et svar på at USA for kort tid siden satte et makstak på 100 kinesiske journalister i fem av de store, statseide kinesiske mediers utenriksavdelinger i USA.

Støtt Filters journalistikk

Rett på sak: Filter Nyheter lanserer månedlig magasin (ja, på papir!) som takk til de som støtter oss langsiktig. Klikk her og støtt oss!

 • De økonomiske følgene av korona-krisen er denne uken i ferd med å bli en krise også for uavhengige medier, og vi i Filter Nyheter er i denne sammenhengen særlig utsatt – akkurat i det den presise journalistikken vi er kjent for er viktigere enn noen gang.
 • Som du sikkert vet, ønsker ikke Filter å ekskludere lesere gjennom dyre abonnementer. (I går bestemte vi oss til og med for å la andre medier publisere artiklene våre på sine flater). Vi har ingen form for pressestøtte fra staten å lene oss på, og vi er heldigvis ikke finansiert av «rike onkler» med en politisk agenda.
 • Heldigvis har vi et lag av de beste i bransjen som nå jobber alle våkne timer av døgnet for å satse –mer– på grundig journalistikk i stedet for å permittere ansatte eller klage over omstendighetene.
 • Den gode nyheten er at vi lenge før korona-utbruddet var i ferd med å planlegge et månedlig magasin (ja, på papir!) som takk til de som støtter oss langsiktig, der vi skal samle et utvalg av nettartiklene våre sammen med noen overraskelser. Dette har vi framskyndet slik at den første utgaven snart er klar til de som bidrar.
 • Om du bestemmer deg nå, bidrar du til at både selve magasinet blir bedre og at redaksjonen får større ressurser i en periode der uavhengige medier er viktigere enn noensinne.

Klikk her og støtt oss!