15 av 24 straffedømt: Dette er voldsmennene på nynazistenes valglister

Den nazistiske organisasjonen «Den nordiske motstandsbevegelsen» – som har omlag 50 aktive medlemmer i Norge  og flere hundre i Sverige – stiller i år som parti i høstens svenske valg, og har godkjente lister både i riksdagsvalget og til kommunestyrene i Ludvika, Boden og Kungälv. Vår oversikt nedenfor viser at det store flertallet av «politikerne» er straffedømte, mange av dem i alvorlige voldssaker. Flere av voldsforbrytelsene skjedde i forbindelse med DNMs organiserte  aktiviteter. Tidligere har kartlegginger gjort av Expo, SVT og Expressen vist at annenhvert medlem er dømt for lovbrudd, og at en fjerdedel av de mest aktive medlemmene i organisasjon er dømt for vold. Ser man nærmere på hvem DNM i 2018 har valgt å føre opp som kandidater til Riksdagen og tre kommunestyrer, er bildet enda verre – her er rundt halvparten dømt for vold. [caption id="attachment_3685" align="alignnone" width="618"] DNMs riksdagsliste. Voldsdømte markert i rødt. I tillegg er flere andre på lista dømt for andre forhold.[/caption] Norske Haakon Forwald, en del av det øverste lederskiktet i organisasjonen, har utvandret til Ludvika i Dalarna og stiller i høst til valg på «partiets» kommunestyreliste der (han kan ikke stille til Riksdagen). Forwald er ikke selv straffedømt, men har voldsdømte «kamerater» både før og etter seg på lista. I en tekst på nazistenes nettsted der han i mars i år forklarte tilhengerne hensikten med den nye «parlamentariske» strategien, skrev Forwald blant annet: «Vi har  ingen anledning til å spille «spillet» etter fiendens regler. (...) Vi er fast forankret og fanatisk hengivne til vår nasjonalsosialistiske verdensanskuelse, og er beredt til å inn i døden forsvare...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.