Dette er «SWIFT» og derfor kneler Russlands banker når det forsvinner

Både i ukene før Russlands fullskala invasjon av Ukraina og i de første dagene etter at angrepskrigen startet for alvor, har vestlige land diskutert for og imot en av de mest alvorlige økonomiske sanksjonene de kan tenke seg.

Mandag var det et faktum at flere russiske banker var utestengt fra SWIFT – men hva i alle dager er det?

Flytter penger mellom land

SWIFT står for «Society for worldwide interbank financial telecommunication», ble opprettet i Brussel i 1973 og er i dag eid av over 9000 bankinstitusjoner fra over 200 land

Det er et globalt meldingssystem som bankvesenet verden over bruker som metode for å opprette internasjonale bankoverføringen. SWIFT kontrollerer ikke kundenes bankkontoer, penger eller verdipapirer, det er bare en måte å flytte disse fra en bank til en annen.

I praksis dreier det seg om fri flyt av penger mellom bankene som er medlem. 

I gamle dager brukte vi teleks – forløperen til telefaks (slå det opp) – for å kommunisere informasjonen rundt en banktransaksjon. Det betød manuell behandling av hver eneste banktransaksjon, noe som selvsagt var veldig tidkrevende og førte til manuelle feil.

I dag kan du logge deg inn i nettbanken din og enkelt og trygt føre over penger til kontoer i de nevnte 200 landene ved hjelp av SWIFT-systemet. 

All internasjonal handel

SWIFT lager en unik kode til alle sine medlemmer, som blir brukt til å identifi...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.