Dette er britenes omstridte strategi for å takle koronaepidemien

Så kom det noen gjenkjennelige tiltak mot smittespredning til slutt, også i Storbritannia: Mandag ettermiddag varslet statsminister Boris Johnson at tiden nå er inne for at britene slutter å omgås hverandre fysisk, med mindre det er strengt nødvendig. Samtidig blir familier oppfordret til å holde seg hjemme i 14 dager dersom noen i husstanden er syke. For nordmenn ligner dette gammelt nytt. Mens regjeringen her hjemme har stengt skoler, forbudt arrangementer og sperret landegrensene, har Storbritannia sett omtrent slik ut: https://twitter.com/stereophonics/status/1238976755022680065 Videoen ovenfor er fra en konsert i walisiske Cardiff lørdag kveld – på et tidspunkt der godt over 1000 mennesker hadde testet positivt for koronaviruset i Storbritannia. Hva er det britiske myndigheter har holdt på med? Jo, de har snakket om «flokkimmunitet». Kanskje har budskapet kommet feil ut. Kanskje har de ikke faktisk ment at 60 prosent av landets innbyggere bare må bli syke. Men britenes tilnærming til koronaepidemien har mildt sagt vært annerledes enn i Norge.

Derfor har de snakket om «flokkimmunitet»

Det var i en pressekonferanse forrige torsdag at det begynte å gå galt for Boris Johnson. Han snakket om hvordan «mange flere familier vil miste noen de elsker altfor tidlig». På dette tidspunktet hadde 12 britiske statsborgere allerede omkommet av viruset. Siden begynte regjeringens rådgivere å forklare begrepet «flokkimmunitet». Det beskriver egentlig effekten av massevaksinering. Når et stort flertall av befolkningen blir vaksinert og dermed utvikler immunitet mot en sykdom, demper dette risikoen for at personer uten immunitet blir smittet – for eksempel nyfødte eller personer som av ulike helseårsaker ikke kan...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.