17. mars: Koronakrisen verden over – Dette skjedde mens du sov

Tirsdag tar vi runden i verden, først litt om olje- og børsstupet i går:

  • IMPLOSJON I PENGEMARKEDET: Stadig mer urolige investorer frykter en nedtur tilsvarende lavkonjunkturen etter finanskrisen for et tiår siden. S&P-indeksen, som viser utviklingen for 500 store industriselskap i USA, stupte nesten 12 prosent på mandag. Det er det siste i en serie med store fall siden det rekordhøye nivået før pandemien slo inn. Gårsdagen var det verste fallet på en enkelt-dag siden 1987.
  • OLJEPRISEN PÅ BUNN-NIVÅ: Nå er oljeprisen nede på et nivå som tilsvarer bunnen i oljekrisen i 2014. Equinor setter krisestab. Store oljeland som Saudi-Arabia og Russland kjemper beinhardt om kundene i et marked med synkende etterspørsel grunnet pandemien. Industrien går på lavbluss, og det eneste det er godt for, er reduserte klimagassutslipp. Erfaringene fra finanskrisen viser imidlertid at utslippene raskt kom tilbake til gamle høyder idet krisen ikke lenger var akutt. Fornybar-industrien går heller ikke klar av krisen.

EUROPA I LOCKDOWN

  • Britenes statsminister Boris Johnson så mandag kveld ut til å utføre noe av en snuoperasjon i strategien mot koronaviruset. Hva driver egentlig britene med? Det kan du lese om i vår artikkel.
  • Gudstjenester forbys i Tyskland, lekeplasser stenges og alle andre butikker enn de som er essensielle må stenge. Bayern har erklært unntakstilstand. Regionen, som huser mye stor industri, deriblant store bilfabrikkanter som Audi og BMW, utløste en diger krisepakke for næringslivet på 10 milliarder euro mandag kveld.
  • Frankrike innfører delvis portforb...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.