De sju drøyeste tiltakene: Slik overvåker Kina egne innbyggere i 2018

Den kinesiske økonomien vokste mer enn forventet i fjor, men betyr det at myndighetene er i ferd med å utvikle et liberalt demokrati etter vestlig modell? Nei, svaret kan ligge nærmere en teknologidrevet politistat der innbyggerne blir overvåket og «feil» oppførsel sanksjonert. De siste årene har myndighetene intensivert arbeidet med å detalj-kontrollere sin egen befolkning - og politikken på området er tett knyttet til både økonomi, nasjonal sikkerhet og frykten for politisk opposisjon. Her er de mest skremmende overvåkningspåfunnene:

1) Høy borgerscore? Da får du ta toget!

Med algoritmebasert overvåkning vil myndighetene vurdere hvor godt innbyggerne oppfører seg. Et eget system for sosial kreditt, der dårlig score for eksempel kan hindre deg i å reise utenlands, bli ansatt i en jobb med høy anseelse eller kjøpe togbillett, ble påbegynt i 2014 og er allerede delvis innført (selv om det er uklart hvordan det ferdige systemet vil se ut). Der vi er vant med at private teleselskaper gjør kredittvurderinger når vi ønsker å tegne abonnement, frykter kritikerne at myndighetene i Kina vil samle data for å avgjøre om innbyggerne er verdige sentrale borgerrettigheter. Selve systemet kan bygge på at myndighetene henter data direkte fra ulike teknologiselskaper og kombinerer disse med informasjonen som finnes i offentlige registre. Noe av beveggrunnen er rent økonomisk: Myndighetene har i utgangspunktet ønsket å gi flere kinesere tilgang på mindre bedriftslån og forbrukerkreditt (selve fenomenet kreditt er relativt nytt i Kina - de fleste kinesere har verken kredittkort elle...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.