Nyhetsbrev onsdag 21. februar: Bomberegnet i Øst-Ghouta fortsetter + Trump vil forby dødelig våpen-tilbehør + Stiftelsen Ordet etterforskes

STRAMMER TIL: President Trump, vanligvis en motstander av strengere våpenlover, har tatt til orde for å forby såkalte bump stocks – en kolbe som gjør det mulig å avfyre raskere skuddsalver fra halvautomatiske våpen og blant annet ble brukt i under massedrapet i Las Vegas i oktober. Trump har også stilt seg bak et tverrpolitisk initativ om å skjerpe bakgrunnssjekken av folk som kjøper skytevåpen, etter at 17 ble drept i en skoleskyting utenfor Miami i forrige uke.

Forslagene ventes å vekke kraftig motstand fra våpenlobbyen. Og delstatsparlamentet i Florida nedstemte i går et forslag om å forby salg av assault rifles – halvautomatiske versjoner av militære automatgevær – mens over hundre overlevende fra skoleskytingen var tilstede på observatørbenken, og sørget samtidig for å gjøre seg til dagens mest latterliggjorte på sosiale medier ved å stemme fram en lovendring som definerer pornografi som en helserisiko.

HINSIDES: Tallet på omkomne i bomberegnet i Øst-Ghouta i Syria var nesten like ille i går som mandag. På tre dager skal 250 være drept, 50 av dem barn. FN trapper opp ordbruken om det som skjer i en av de siste opprørskontrollerte lommene i nærheten av hovedstaden Damaskus: Bombingen er «hinsides hva man kan forestille seg», heter det nå.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

CHINESE DEMOCRACY: Kinas utviser stor kreativitet i sin drakoniske innsats for å overvåke sine egne innbyggere. Vi skrev opp de drøyeste tiltakene i denne saken, som vi publiserte i går.

NÆRT, MEN INGEN SIGAR: Visepresident Mike Pence skal ha vært nær å få til et historisk face-to-face-møte med søsteren til den nordkoreanske lederen Kim Jong Un i forkant av vinter-OL. Også Nord-Koreas formelle statsleder Kim Yong Nam skal ha vært aktuell for å delta på møtet, som ble kansellert av nordkoreanerne mindre enn to timer før det skulle finne sted i Sør-Korea den 10. februar, ifølge visepresidentens stab. Årsaken til at nordkoreanerne trakk seg skal ha vært at Pence i forbindelse med sin Asia-reise fordømte eremittstatens atomvåpenambisjoner.

WORD! Stiftelsen Ordet, som ifølge flere VG har tjent store summer på å sende rusmisbrukere, ungdommer og kenyanere med turistvisum ut i norske byer med innsamlingsbøsser, er nå under etterforskning. Stiftelsen ble politimeldt av Lotteritilsynet etter VG-avsløringene i fjor.

HOGGER LØS PÅ TILLITEN: Domstolen i EU har erklært Polens storstilte hogst i Białowieża, en av Europas eldste og mest verdifulle skogsområder, for et lovbrudd. Skogen rommer en rekke truede arter og er en av de siste stedene man kan oppleve og forske på urskogen som en gang dekket store deler av kontinentet. Polen begrenset i vinter skogsdriften i et forsøk på dempe den allerede alvorlige konflikten med EU, som anklager landet for å bryte sentrale demokratiske prinsipper, men har ifølge miljøvernorganisasjoner allerede gjort ubotelig skade på deler av skogen.

BEGYNNER Å SE STYGT UT: Korrupsjonsskandalen i Israel ble flere knepp alvorligere i går. En av Benyamin Netanyahus nærmeste medarbeidere anklages nå for å ha forsøkt å betale en dommer for å droppe en etterforskning av statsminister Benyamin Netanyahus ektefelle, og flere av statsministerens fortrolige venner – inkludert direktører i landets største telekommunikasjonsfirma – er arrestert i forbindelse med opprullingen av Netanyahus angivelige forsøk på å kjøpe seg positiv medieomtale. En av dem skal være i forhandlinger med etterforskerne om å vitne mot statsministeren. 

En oversikt over de til dels fargerike anklagene mot Netanyahu – Champagne! Sigarer! Mariah Carey! – finner du her.

 

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Hilsen redaksjonen i Filter Nyheter