«De kan ta friheten vår, men ikke stemmen»: Hvordan russiske journalister jobber hjemmefra og i eksil

Illustrasjonsfoto: AP/NTB

LIVET FOR UAVHENGIGE, russiske medier har aldri vært enkelt. Men etter 24. februar 2022 – starten på Russlands fullskala-invasjon mot Ukraina – har det blitt enda vanskeligere. Mange journalister, inkludert meg selv, ble tvunget til å forlate landet for ikke å bli fengslet på grunn av de nye lovene knyttet til «falske nyheter om militæret».

24. februar 2022 forandret alt seg i Russland. Det betyr selvfølgelig ikke at det var trygt å jobbe som journalist i landet før denne dagen, langt ifra: De som turte å være kritiske til myndighetene risikerte å miste jobben, de ble utsatt for politisk undertrykkelse og levde sannsynligvis ofte i frykt. Men den gang hadde de fortsatt et håp. Nå virker det som om det håpet har forsvunnet for svært mange.

Etter president Vladimir Putins anerkjennelse av «folkerepublikkene» i Lugansk og Donetsk, «LNR» og «DNR» (tre dager før krigen startet), visste vi at noe forferdelig var i anmarsj. Men det virket ikke som om noen helt trodde på at krigen var i ferd med å bryte ut for fullt. Kvelden og natten 23. februar var kollegaene mine på vakt og ventet på talen Putin skulle holde. Men det var ikke mitt skift. Jeg sov fredelig.

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.