Flukten fra systemet: «Det var en illusjon, og den forsvant raskt»


DE SISTE TI ÅRENE har forholdene til sivilsamfunnet i Russland forverret seg for hver måned. Nå virker det som om det var ganske liberalt for ti år siden, da aktivister ikke ble pågrepet i hopetall, da folk kunne demonstrere på gata, uttrykke meningene sine, og en rekke uavhengige medier jobbet fritt. Men det var bare en illusjon, og den forsvant raskt.

Alt startet med en skitten sak: Hundrevis av mennesker ble arrestert for å delta i en demonstrasjon mot valgfusk. Etter dette vedtok Statsdumaen loven om «utenlandske agenter» som diskriminerte ikke-kommersielle foreninger som fikk støtte fra utlandet, og – ifølge staten – engasjerte seg politisk. Men definisjonen av en politisk aktivitet var så bred at omtrent all offentlig aktivitet fra frivillige organisasjoner ble omfattet av reglene.

Forbudt med «LHBT-propaganda»

I 2013 innførte Russland et forbud mot «LHBT-propaganda».

Først dreide forbudet seg om mindreårige, men i fjor ble det utvidet til å også gjelde innhold for voksne. Mye av LHBT-litteraturen er nå...

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.