Hvordan russiske myndigheter tvang meg til å forlate hjembyen min

Foto: Aleksandr Petrov

JEG HETER DARJA, og jeg er en russisk journalist. Jeg arbeider i en av de siste uavhengige mediene, kalt Sota. Vi skriver om krig, politikk, sivilaktivisme og menneskerettigheter i Russland. I mars 2022 snudde livet mitt opp ned. Men la oss ta det første, først:

Du vet den følelsen du har på morgenen, dagen etter bursdagen din? Kanskje våkner du litt senere enn vanlig, tar deg god tid til å drikke kaffe, ser på gårsdagens bilder på Instagram, med et lite smil, og svarer på de gjenstående gratulasjonene. Kanskje spiser du litt av restene fra bursdagskaken før jobb, og leiligheten er fylt opp med blomster.

Det var i hvert fall det jeg så for meg skulle skje på morgenen 23. mars, dagen etter jeg fylte 22 år. Men russiske myndigheter bestemte noe helt annet. Klokken 06.00 våknet jeg av et brak, av noen som banket hardt på døra. «Åpne, politiet her!», ropte en aggressiv stemme på utsiden.

Slik startet husransakelsen – noe alle russiske aktivister og journalister frykter. Hvis du ikke er enig med myndighetene, hvis du fordømmer krigen, deltar i demonstrasjoner eller jobber som uavhengig journalist, vær forberedt på å bli ransaket.

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.