«Blodbatteriene»: Slik svarer selskapene bak de norske elbil-favorittene på kritikken

Tesla Model S.
  • Denne saken ble første gang publisert 9. februar 2018
Filter Nyheter har forsøkt å få intervjuer med de bilgigantene som satser på elbil. Bilselskapene kritiseres for å gjøre for lite for å få slutt på barnearbeid og andre menneskerettighetsbrudd i utvinning av mineralet kobolt, en essensiell ingrediens i blant annet elbil-batterier, på tross av at dette har vært kjent i flere år. Flere medier som Washington Post og Sky avslørte i 2016 at arbeidsforholdene for gruvearbeidere i Den demokratiske republikken Kongo bryter menneskerettighetene. Arbeiderne, deriblant barn, jobber med hammer og meisel i trange, farlige gruveganger uten sikkerhetsutstyr. Barføtt, med bare hender og uten munnbind. I motsetning til gull, tinn og coltan har ikke kobolt startet noen krig i Kongo. Det er heller ikke klassifisert som et konfliktmineral. Jakten på mineralet øker imidlertid spenningen i det krigsherjede landet. I en rapport publisert i november i fjor undersøkte Amnesty hva selskapene har gjort for å forsikre seg om at de ikke selger elbiler delvis produsert av barn. Svenske Aftonbladet dokumenterte nylig at forholdene ikke har forbedret seg stort. Dette skrev vi om saken over nyttår: http://filternyheter.no/elbil-racet-bilgigantene-har-lenge-visst-om-barnearbeid-lite-er-gjort/ Selskapenes kobolthandel ble rangert ut fra OECDs retningslinjer for handel med mineraler fra konfliktområder:

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.