Nyhetsbrev fredag 9. februar: Søstera til Kim Jong-un + veldig dårlig værvarsel for verden

Gjør deg klar for en lystig fredags-nyhetsoppsummering:

MÅ LESE: Uansett hvorvidt du har fått med deg at det sitter to Reuters-journalister fengslet i Myanmar fordi de gjorde jobben sin – nå er reportasjene de jobbet med, blitt publisert. Fotoene de skaffet til veie er et knyttneveslag i seg selv – ti Rohingya-muslimer fra samme landsby med hendene bak hodet kort tid før de ble henrettet av paramilitære buddhister på oppdrag fra regimets militære. Reuters har kartlagt historien til alle de ti som ble skutt og lagt i en massegrav – og sporet opp selve graven.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

VERDEN PÅ RANDEN: Den årlige rapporten som publiseres i forkant av den statsleder-tunge sikkerhetskonferansen i München, kom nettopp. (Her kan du laste ned PDF-versjonen, 88 sider). Jeg skal ikke late som jeg har rukket å lese hele, men hovedtrekkene gir ingen av oss noen grunn til å sove godt om natta. «Det siste året har verden kommet stadig nærmere – altfor nærme – randen av en betydelig konflikt», skriver konferansens styreleder Wolfgang Ischinger, som tidligere har vært Tysklands ambassadør i USA og Storbritannia. Rapporten framhever blant annet:

  • Sabelraslingen fra Nord-Korea og USA
  • Rivaliseringen mellom Saudi-Arabia og Iran
  • Spenningene mellom Russland og NATO i Europa

Det er Trump-USAs manglende interesse for institusjonene som former  de viktigste internasjonale relasjonene, som ligger bak mye av pessimismen, ifølge DW. «The world’s most powerful state has begun to sabotage the order it created», er analytikeren John Ikenberry ved Princeton University sitert på i rapporten.
I analysen ligger det også en fersk meningsmåling fra fem av de store EU-landene som viser relativt høy støtte i befolkningen til egne soldaters deltagelse i internasjonale militære operasjoner (side 17).

APROPOS: Forsvarsminister Frank Bakke Jensen får kjeft av Ap for å ikke ha informert Stortinget om at Norge er langt unna NATO-forpliktelsen om å øke andelen av nasjonaløkonomien brukt på Forsvaret til to prosent før 2024. På spørsmål fra Anniken Huitfeldt (Ap) i 2016 sa forsvarsministeren, den gang Søreide, at andelen ville øke framover «uansett». Det gjør den ikke, den minker mot 1,5 prosent, og slik vil det fortsette hvis ikke mer penger bevilges, sier ministeren nå. I Politisk kvarter i morges møtte Huitfeldt en rimelig gretten Michael Tetzschner (i forsvarsministerens sted). Kortversjonen av Tetzschner  – slik vi forsto ham: Det er ikke så enkelt å beregne verdiene vi skaper i løpet av et år, på forhånd. Da statsråden for to år siden hevdet at dette går veien, så trodde ikke regjeringen at AS Norge ville gå så bra som det visst gjorde. Vi tjente rett og slett så mye penger at forsvarsandelen mindre enn antatt. Feilinformeringen var ikke bevisst. Regjeringen hadde med andre ord enda ikke skjønt tegningen da planen (og pengerammen) for Hæren og Heimevernet ble spikret i høst.

Tilspissingen om toprosentmålet kommer etter NATO-generalsekretær Jens Stoltenbergs besøk i Norge mandag, der han avfeide Erna Solbergs begrunnelse– Det er ikke et problem å være rik, så landene som nå prøver å framstille det som en stor belastning, har en beskrivelse av virkeligheten som ikke stemmer.

KLIMANYNASER: Dagbladets politiske redaktør, Geir Ramnefjell, skriver om nyhetsmeldinger som risikerer å bli tolket som «avlysning» av klimakrisen og dermed også underspilles av de som frykter et slikt falskt narrativ «Det er til nå ingen fundamentalt gode nyheter i klimadebatten, det er bare nyanser av fælt og antydninger til håp»oppsummerer han.

FILTERS OL-PROGRAM, I SIN HELHET: Hvorfor det er så mye mas om søstera til Kim Jong-un? Kim Yo-jongs ankomst i Pyeongchang i dag er rett og slett første gang siden Koreakrigen at en person fra diktatordynastiet setter sine bein på sør-koreansk jord. De to eneste grunnene til å se åpningsseremonien i Vinter-OL er å 1) finne ut hvor nært Kim Yo-jong havner USAs visepresident Mike Pence på VIP-tribunen og 2) hvordan innmarsjen med nord- og sørkoreanere på samme arena vil bli håndtert.  Her er det potensiale for mange nivåer med awkward (forhåpentligvis ikke noe som gjør noen så fornærmet at vi er utslettet alle sammen før mandag).

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

God helg!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter