Nyhetsbrev mandag 12. februar: Putin stagget Netanyahu + prostitusjonstrøbbel før 8. mars

Årets majestetsfornærmelse er et faktum etter at USAs nye ambassadør i Norge, Kenneth J. Braithwaite,  uttalte til NTB at Donald Trump er «litt som kong Harald». Ellers:

SJEFEN SA NEI: Vladimir Putin ser ut til å ha satt en foreløpig stopper for det som i helga så ut til å bli en akutt eskalering av konfliktnivået mellom Israel og Iran inne i Syria. Den russiske presidenten ringte Benjamin Netanyahu lørdag ettermiddag, mens israelerne skal ha vært i ferd med å planlegge ytterligere militære angrep, ifølge Haaretz«Stillheten etter samtalen viser igjen hvem som er den egentlige sjefen i Midtøsten», skriver den israelske avisa om Putin.
Tidligere på dagen hadde antiluftskyts skutt ned et israelsk F16-som hadde sluppet bomber nær Damaskus, noe som skjedde kort tid etter at israelerne skjøt ned en iransk drone sendt fra syrisk territorium mot Nord-Israel. Israel svarte med sitt største luftangrep inne i Syria siden 1982 – bombing av iranske militære stillinger og den syriske hærens utskytingsramper for luftvernraketter ved den syriske hovedstaden.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

KRISEN VOKSER: Situasjonen i Venezuela er nå så ille at naboen i vest, Colombia, utplasserer 2000 ekstra soldater ved grensa for å få kontroll over strømmen av migranter. (Ingen overdrivelse – det er folkemengder ved grenseovergangene). – Colombia har aldri vært inne i noen lignende situasjon som den vi ser i dag, sier president Juan Manuel Santos, som legger skylda direkte på politikken til hans motpart i Venezuela, Nicolás Maduro. Antallet venezuelanere i Colombia har doblet seg, til 600 000, på under et halvår. De fleste har krysset grensen illegalt  og er bostedsløse, og mange har behov for medisinsk hjelp.

TI POLITIKERE MELDER SEG UT AV FRP: «Man er mer opptatt av å tilsløre og tie i hjel enn av å rydde opp i en ukultur det har vært varslet om over år. Når partiet nå svikter ungdommen ved å stikke hodet i sanden, kan vi ikke lenger tie stille», skriver Frp-avhopperne i Råde i pressemeldingen de sendte ut i går. Både styret og alle kommunestyrerepresentantene i Råde, totalt ti lokalpolitikere – blant dem varaordfører og stortingsvara Fredrikke Stensrød – melder seg ut av Fremskrittspartiet i protest mot den dårlige oppfølgingen av varslene mot Ulf Leirstein. Skandalepolitisk talsmann Helge André Njåstad i Frp sier til NRK at «noen ønsker å bruke denne saken til å sverte partiet».

SKJULT MAKTSKIFTE? Brede sentrumskoalisjoner av typen Tyskland har hatt de siste fire åra, som etter alt å dømme trolig fortsetter i fire nye år, er langt fra noen stabiliserende styrke i europeisk politikk. Tvert imot utgjør de en trussel mot demokratiet fordi de visker ut forskjellene mellom de ansvarlige partiene, og gjør at misfornøyde velgere ikke har noen andre å snu seg til enn bevegelser i opposjson til etablissementet, argumenterer spaltist Amanda Taub i New York Times«A political era is ending in Europe. What comes next may not be the populist takeover some feared. Rather, it will be a subtler, if no less consequential, form of political hollowing out, with serious consequences for democracy».

«SEXARBEIDERE» NEDSTEMT: Nok en gang krangler kvinnebevegelsen om prostitusjon før kvinnedagen. Mesteparten av tida på årets parolemøte for 8. mars-toget i Oslo – som hadde bedre oppmøte en noen gang i nyere tid – gikk med til å diskutere om man skulle tillate en fane med parolen «Sex Workers’ and trans rights = feminism». Parolen endte med å bli nedstemt, skriver Klassekampen.  Hanne Størset i Kvinnegruppa Ottar sier til Klassekampen at kvinnebevegelsen ikke vil bruke begrepet «sexarbeider» fordi det knyttes til legaliseringsbevegelsen. Men «når transpersonar og sexarbeidarar seier at dei ønsker meir plass i denne rørsla, så blir dei stemt ned. Det er trist», seier Marte Øvrum i Skeiv Ungdom. I fjor ble det håndgemeng da parolen dukket opp i toget tross manglende godkjenning, og diskusjonen var også oppe i 2016.

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter

  • Vi -vet- at du har smarte venner som du har glemt å anbefale nyhetsbrevet til. Hvis du deler denne abonnements-lenken på for eksempel Facebook, så går det deg godt og du får leve lenge i landet.