«Atomavrustning»: Trump og Kim er ikke engang enige om hva ordet betyr

Kim Jong-un og Donald Trump. Montasje: Tora Lind Berg
  «Complete, verifiable, irreversible denuclearization»
Dette er uttrykket USAs utenriksminister Mike Pompeo til stadighet bruker om amerikanernes krav til Kim Jong-un og Nord-Korea, senest på Twitter dagen før møtet mellom president Donald Trump og diktatoren på koreahalvøya. Hva legger Pompeo i komplett, verifiserbar og irreversibel atomavrustning? Etter sigende noe helt annet enn Kim Jong-un og regimet Nord-Korea gjør. Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton har insistert på at Nord-Korea må skipe alle sine atomvåpen til USA før amerikanerne går med på å lette på sanksjoner, også kjent som «Libya-løsningen». L-ordet førte til en reaksjon fra Nord-Koreas leder som sendte toppmøtet rett vest, inntil partene fant tonen igjen. Trump, som tidligere har tatt Kim Jong-uns uttalelser som en bekreftelse på at nordkoreanerne vil stanse atomprogrammet og stenge test-anleggene, er nå mer forsiktig i sine uttalelser om hva nøyaktig han legger i ordet «denuclarization», eller atomavrustning på norsk.

Kim: Ut med amerikanske soldater

Kim Jong-un har ikke vært så tydelig på stenging av testanlegg som Trump og flere nyhetsmeldinger har gitt inntrykk av denne våren. Nordkoreanerne slapp følgende uttalelse gjennom sitt pressebyrå KCNA rett i forkant av møtet:
«Omfattende og dyptpløyende synspunkter på spørsmålet om atomavrustning på den koreanske halvøya vil bli utvekslet på toppmøtet».
En nedrustningsavtale for Nord-Korea vil definitivt bli både omfattende og detaljert, og prosessen kan ta år. Kim Jong-un selv har tidligere så vidt utdypet sine synspunkter på hva en nedrustning innebærer. Blant annet ble han sitert på følgende av det kinesiske, regimestyrte nyhetsbyrået Xinhua i slutten av mars:

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.