Nok Nord-Korea, fortsatt mer USA, krig og fred! Her kommer en oppsummering av forsvarsdebatten her hjemme de siste par dagene (den vil ikke gå over med det første, så det er bare å sette seg inn i det først som sist):

1) «NORSKE INTERESSER»: I fjor kom 330 amerikanske marinesoldater til Værnes i Trondheim for å trene. Nå kommer det rundt 350 til, og de skal trene i Indre Troms. De skal være her i fem år, men regjeringen mener ordningen ikke må sees på som at amerikanerne oppretter en fast base i Nord-Norge. Sånt ser lite hyggelig ut fra Moskva, og Norge og Russland ble i 1949 enig om at slikt skulle ikke Norge tillate. For å bruke Trumps ord fra Nord-Korea-pressekonferansen i går: Øvelser så nær grensa vil oppfattes som «provocative» og «inappropriate». Forsvarsministeren skal vurdere om ordningen «tjener norske interesser» halvveis ut i perioden.

2) «SPARETILTAK»: Nyheten bekymrer opposisjonen, som allerede er forbannet fordi de føler regjeringen lurte dem (Ap og KrF) i høst , da forliket om Hæren og Heimevernet ble inngått. Da regjeringen reviderte budsjettet var det plutselig ikke planer om en stående infanteribataljon på 600 soldater i Troms likevel, heller ikke helikoptre. Nå skal det altså være amerikanere der i stedet. I tillegg kommer fire amerikanske kampfly, av typen verdens kvasseste, til Rygge.

3) HJELP: Amerikanerne kommer også på to-ukers besøk med fem overvåkningsfly til Andøya for å øve på oppsyn med russisk, økende ubåtaktivitet. Den nedleggingsdømte flybasen ytterst i havgapet i Nordland er ifølge egne folk i full oppløsning, med personell som rømmer øya før det er for sent.