Nyhetsbrev onsdag 13. juni: Det du må vite om forsvarsdebatten + Ap-nei til EU

Nok Nord-Korea, fortsatt mer USA, krig og fred! Her kommer en oppsummering av forsvarsdebatten her hjemme de siste par dagene (den vil ikke gå over med det første, så det er bare å sette seg inn i det først som sist):

1) «NORSKE INTERESSER»: I fjor kom 330 amerikanske marinesoldater til Værnes i Trondheim for å trene. Nå kommer det rundt 350 til, og de skal trene i Indre Troms. De skal være her i fem år, men regjeringen mener ordningen ikke må sees på som at amerikanerne oppretter en fast base i Nord-Norge. Sånt ser lite hyggelig ut fra Moskva, og Norge og Russland ble i 1949 enig om at slikt skulle ikke Norge tillate. For å bruke Trumps ord fra Nord-Korea-pressekonferansen i går: Øvelser så nær grensa vil oppfattes som «provocative» og «inappropriate». Forsvarsministeren skal vurdere om ordningen «tjener norske interesser» halvveis ut i perioden.

2) «SPARETILTAK»: Nyheten bekymrer opposisjonen, som allerede er forbannet fordi de føler regjeringen lurte dem (Ap og KrF) i høst , da forliket om Hæren og Heimevernet ble inngått. Da regjeringen reviderte budsjettet var det plutselig ikke planer om en stående infanteribataljon på 600 soldater i Troms likevel, heller ikke helikoptre. Nå skal det altså være amerikanere der i stedet. I tillegg kommer fire amerikanske kampfly, av typen verdens kvasseste, til Rygge.

3) HJELP: Amerikanerne kommer også på to-ukers besøk med fem overvåkningsfly til Andøya for å øve på oppsyn med russisk, økende ubåtaktivitet. Den nedleggingsdømte flybasen ytterst i havgapet i Nordland er ifølge egne folk i full oppløsning, med personell som rømmer øya før det er for sent.

4) BEKYMRET I NORD: Regjeringens forsvarspolitikk, og ikke minst -retorikk, tas imot med begrenset begeistring i Nord-Norge. I alle fall om en skal ta Nordlys’ kommentaravdeling som lakmustest på folkets mening. Avisa mener regjeringen strekker enigheten med Russland til bristepunktet, og spør om forsvars- og utenriksministeren  i det minste kan være ærlige om at dette skjer fordi de« ikke ser seg i stand til å finansiere et sterkere nasjonalt forsvar, og at basepolitikken av den grunn bør endres».

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

BYTTET NAVN: Makedonia og Hellas ble enige om å avslutte en 27 år gammel krangel i går. Det handler blant annet om identitet og hvem som skal ha lov til å skryte på seg Aleksander den Store. Hellas har også et område kalt Makedonia i nord, og har hittil insistert på å kalle staten på vestbalkan for «den eks-jugoslaviske republikken i Makedonia». Nå sier grekerne ok til at landet får ta navnet «The Republic of Northern Macedonia», og at det er greit at de søker EU- og Nato-medlemskap – på tross av protester fra befolkningen i gresk Makedonia. Les mer i The Guardian.

GLADSAK OM EBOLA: Forskere tester nå ut et verktøy som finner ut om folk er smittet av Ebola mye raskere enn før. Tidligere måtte en vente dager og kanskje en hel uke på testsvaret, nå kommer det i løpet av timer. Det er gode nyheter for helsepersonell og myndigheter som kjemper mot virusutbruddet i DR Kongo, som startet i april.

GRENSA GÅR VED TOG: Ap-grasrotas skepsis til overnasjonal styring av norsk kraft var ikke nok til å få med seg partiets stortingsgruppe til å si nei til Acer. Privatisering og oppdeling av jernbanen derimot, det får nei: Arbeiderpartiets fraksjon i transportkomiteen har fått med seg stortingsgruppen på å si nei til EUs fjerde jernbanepakke. Det er sju år siden sist Ap sa nei, da var det posten det gjaldt.
– Vi er forsvarere av EØS, og de aller fleste direktivene slutter vi oss til. Men av og til må vi sette foten ned. Dette er en sånn sak, sier partiet talsperson på feltet, Sverre Myrli til Fri Fagbevegelse.
Saken skal opp i Stortinget til høsten.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Ha en fin dag!

Hilsen redaksjonen i Filter Nyheter